CAS Suceava vrea sa ajunga cu platile la zi pentru decontarea medicamentelor compensate si gratuite

CAS Suceava a anunţat, vineri, că doreşte să ajungă cu plăţile la zi faţă de farmacii şi arată că în conformitate cu prevederile Contractului cadru şi a Normelor de aplicare a acestuia în anul 2013 plata medicamentelor compensate şi gratuite eliberate de farmaciile aflate în contract, începând cu luna aprilie 2013, se realizează în termen de 90 de zile după depunerea facturilor, spre deosebire de termenul de decontare prevăzut în legislaţia anului trecut, de 210 zile.

MEDICAMENTE - ZIUA NATIONALA

Prin urmare, în fiecare lună, CAS Suceava va deconta consumul de medicamente compensate şi gratuite aferent unei perioade de două luni.

Astfel în luna august s-au efectuat plăţi pentru medicamentele compensate şi gratuite eliberate în lunile octombrie 2012 şi aprilie 2013, în valoare de 16,5 milioane lei, iar în această se vor deconta 16 milioane de lei pentru medicamentele eliberate în lunile noiembrie 2012 şi mai 2013.

Acelaşi mecanism de plăţi este valabil şi pentru medicamentele şi materialele sanitare de care au beneficiat asiguraţii înscrişi în Programele naţionale de sănătate (diabet, oncologie, posttransplant.), CAS Suceava decontând în luna august  6,5 milioane lei (din care 5 milioane lei pentru farmacii şi 1,5 milioane lei pentru spitale) pentru consumul lunilor februarie 2013 şi mai 2013. În luna septembrie se va plăti consumul lunilor martie 2013 şi iunie 2013, în valoare de 5,8 milioane lei (din care 4,6 milioane lei pentru farmacii şi 1,2 milioane lei pentru spitale).

Dacă acest calendar de plăţi va fi respectat, în luna decembrie se vor deconta medicamentele compensate şi gratuite eliberate în lunile februarie 2013 şi august 2013, precum şi medicamentele şi materialele sanitare eliberate pentru Programele naţionale de sănătate în luna septembrie 2013.

Acest efort financiar are rolul de a respecta angajamentele de plată asumate de Guvernul României cu partenerii internaţionali, precizează preşedintele director general al CAS Suceava, Adela Băişanu.