Retea specializata in fraude informatice, destructurata de procurorii DIICOT Suceava, cu sprijinul Serviciului Secret al SUA (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

internet

Lucrătorii B.C.C.O. Suceava, cu sprijinul BCCO Bacau, BCCO Craiova, BCCO Constanta, BCCO Alba, BCCO Galati, BCCO Pitești, BCCO Brașov, SCCO Dambovita, I.P.J. Suceava-S.A.S., Bridgada Mobilă de Jandarmi ”Alexandru Cel Bun”  Bacău, Inmspectoratul Judetean de Jandarmi  Suceava, I.J.J. Galati și S.A.S. Botoșani, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T-Serviciul Teritorial Suceava, au desfăşurat marţi 37 percheziții domiciliare în opt județe pentru destructurarea unui rețele de infracțiuni informatice cu un prejudiciu de 500.000 euro.

Potrivit unui comunicat al IPJ Suceava, percheziţiile au avut loc după cum urmează: una pe raza judeţului Suceava, patru pe raza judeţului Botoșani, 22 pe raza judeţului Bacau, trei pe raza judeţului Constanta, trei pe raza judeţului Dolj, două pe raza judeţului Sibiu, una pe raza judeţului Dambovita si una pe raza judeţului Galati, urmând să fie aduse la îndeplinire 35 de mandate de aducere.

Cele 35 de persoane vor fi aduse la sediul DIICOT Suceava  în vederea audierii și dispunerii  măsurilor legale procedurale.

Sursa citată arată că din anul 2012 poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava cercetează, sub conducerea unui procuror din cadrul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava, un dosar dosar penal față de mai multe persoane între care doi tineri din comuna botoșăneană Hudești, un altul din municipiul Bacău, un altul din Băilești-Dolj, o tânără din Târgoviște, dar și cinci cetățeni străini, pentru constituire, aderare si sprijinire a unui grup infracţional organizat, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, deţinerea, fără drept, a unui program informatic, a unei parole, cod de acces sau date informatice și distribuire sau punere la dispoziție sub orice formă, fara drept, a unui dispozitiv sau program informatic, a unei parole, cod de acces sau alte asemenea date informatice.

În urma cercetărilor s-a stabilit că pe raza județelor Suceava, Botoșani, Bacău, Constanța, Sibiu, Dâmbovița, Galați și Dolj s-a constituit un grup infracțional organizat, compus dintr-un număr de 36 de membri  care au acționat împreună şi în mod coordonat, în pentru a comite infracţiuni informatice, având ca obiect fraudarea în special a clienţilor băncii Poste Italiane SPA prin obţinerea, în mod fraudulos, a datelor de acces la conturile bancare online banking ale acestora prin metoda phishing, accesarea fără drept a conturilor şi efectuarea de transferuri frauduloase de fonduri prin intermediul sistemului internațional de transfer de bani Western Union.

Sursa citată arată că activitatea grupului era structurată pe trei paliere infracționale principale, respectiv: obtinerea datelor de acces la conturi bancare, efectuarea transferurilor frauduloase de fonduri de pe acestea și ridicarea sumelor de bani astfel transferate.

O parte din membrii grupului acționau pe teritoriul Italiei pentru obținerea datelor de acces la conturile bancare ale victimelor și realizarea transferurilor frauduloase catre alți membri ai grupării care, la rândul lor, aveau sarcina să  ridice aceste sume de bani din diferite locații ale agențiilor Western Union de pe teritoriul României. Prejudiciul estimat până în acest moment al cercetărilor, este de aproximativ 500.000 euro.

Pe parcursul cercetărilor anchetatorii au beneficiat de sprijin din partea Serviciului Secret al Ambasadei SUA la București,  S.R.I.- Direcția Județeană Suceava, SOS Suceava, SOS Bacău, SOS Constanța, SOS Alba, SOS Craiova, SOS Galați și SOS Ploiești, totodată fiind promovate două comisii rogatorii internaționale către autoritățile din Italia, precum și trei mesaje politienești prin intermediul PNF.

În acest dosar s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de cei 36 de învinuiți, se mai arată în comunicatul IPJ Suceava.


Intră acum și în grupul de