Termica SA are de recuperat 18 milioane de lei de la populatie, dar va prelua agentul termic produs de noua centrala (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, că populaţia municipiului va avea şi în această iarnă apă caldă şi căldură în apartamente chiar dacă va exista un transfer, treptat, spre noul producător de energie termică, Bioenergie Suceava, firma care construieşte în prezent noua centrală termică de cogenerare.

El a spus că are asigurări că firma va pune în funcţiune, la data de 9 noiembrie, cele trei noi cazane cu abur fierbinte care sunt instalate de o firmă austriacă şi care produc 45 de MW, arătând că, ulterior, va fi pusă în funcţiune şi centrala care funcţionează cu biomasă, iar de la începutul anului viitor, se va realiza şi conexiunea cu sistemul energetic naţional pentru livrarea de energie electrică, principalul produs al noii centrale.

Primarul a mai spus că sucevenii vor trebui să-şi achite datoriile pentru energia termică de care au beneficiat, arătând că datoriile actuale se ridică la 18 milioane de lei.

El a arătat că preţul gigacaloriei produse de noua centrală nu va costa mai mult de 250 de lei, arătând că este un preţ rezonabil  şi a apreciat că mulţi suceveni se vor rebranşa la sistemul centralizat după ce vor vedea că va fi mai ieftin decât încălzirea cu centrale proprii de apartament.

Primarul a mai spus că, până la realizarea transferului spre noul producător, în această iarnă, distribuţia agentului termic în municipiu va fi realizată tot de Termica SA, chiar dacă societatea este în insolvenţă, iar tot ceea ce încasează se va îndrepta spre vechii debitori.

El nu a exclus însă înfiinţarea unui serviciu în cadrul Primăriei care să se ocupe cu transportul şi distribuţia agentului termic, urmând ca apoi să fie organizată o licitaţie pentru externalizarea acestui serviciu.

Primarul Ion Lungu a mai declarat că în acest an, municipalitatea suceveană a stins datorii de aproximativ zece milioane de euro, majoritatea către Termica SA şi a lăudat iniţiativa guvernului condus de Victor Ponta de promova legislaţia prin care s-au achitat aceste datorii ale administraţiilor publice locale.


Intră acum și în grupul de