Suedia a reconfirmat sprijinul pentru respectarea calendarului aderarii Romaniei


Intră acum și în grupul de

In cadrul dialogului bilateral, interlocutorii si-au exprimat satisfactia pentru caracterul excelent al relatiilor dintre cele doua tari, stimulat de frecventele intalniri la nivel de prim-ministri. Cei doi premieri s-au intalnit, in variate ocazii si au purtat discutii de 6 ori, in ultimii doi ani si jumatate. Evolutia spectaculoasa a relatiilor politice este dublata, in plan economic, de saltul schimburilor comerciale care au inregistrat in anul trecut o crestere cu 28,79%, din care 37,92% la export si 25,37% la import.

Tematica dialogului s-a axat prioritar pe problematica europeana, parteneriatul romano – suedez constituind un valoros suport al eforturilor de aderare ale Romaniei la Uniunea Europeana.

Primul – Ministru al Romaniei i-a oferit omologului sau suedez un exemplar al planului de actiuni imediate ale Guvernului Romaniei (To do list), subliniind vointa politica si determinarea executivului roman de a incheia negocierile pe parcursul acestui an, in vederea aderarii la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007.

Cooperarea romano-suedeza poate fi consolidata prin utilizarea unor mecanisme de consultari periodice, pe problematica europeana, la nivel politic si tehnic. O colaborare intensificata, in anul 2004, in domeniul JAI, in cadrul bi- si multilateral, a fost deasemenea convenita, tinand cont de exigentele sporite pe care le comporta procesul de integrare europeana, in materie de combatere a imigratiei ilegale, a traficului de fiinte umane, a crimei organizate si a terorismului international.

Premierul suedez a reconfirmat sprijinul tarii sale pentru respectarea calendarului aderarii Romaniei, subliniind ca Romania se poate baza pe faptul ca are in Suedia un sustinator hotarat pe calea integrarii in Uniunea Europeana. Nu in ultimul rand, cei doi prim-ministri asteapta cu interes vizita la Bucuresti a domnului Goran Persson, Primul – Ministru al Suediei, la invitatia domnului Adrian Nastase, programata pentru luna mai a acestui an.


Intră acum și în grupul de