Comercializarea marfurilor trebuie sa respecte limite legale de perisabilitate

Societatile comerciale cu activitate de desfacere a produselor inregistreaza pierderi normale – perisabilitati – care se produc in procesul circulatiei marfurilor, ca urmare a unor factori naturali sau procese biofizice.

Perisabilitatile in procesul de comercializare se evidentiaza in sistemul contabil, sunt reale, se produc in mod natural si obiectiv. Aceste scazaminte sunt considerate ca parte a cheltuielilor de exploatare aferente veniturilor si sunt deductibile din punct de vedere fiscal numai in limitele prevazute in anexa proiectului de act normativ. Limitele mentionate se refera la produsele alimentare si nealimentare: carne si preparate din carne, branzeturi si produse lactate proaspete, precum si lapte de consum, peste, oua, ulei, faina, orez, produse de panificatie, zahar, bauturi racoritoare si alcoolice, legume, fructe etc; produse medicamentoase de uz uman, precum si produse farmaceutice si alte produse de uz veterinar.

Proiectul de act normativ a fost elaborat in functie de climatul economic in care se desfasoara in prezent activitatea comerciantilor si cu consultarea mediului de afaceri. Acest document poate fi consultat pe pagina web a ANIMMC, la adresa: www.mimmc.ro