13 perchezitii in judetul Suceava pentru destructurarea a doua grupari de hoti

Peste 70 de poliţişti au afectuat marţi dimineaţa 13 percheziţii şi descinderi în localităţi din judeţ în vederea destructurării unor grupuri infracţionale specializate în infracţiuni judiciare şi economice, informează IPJ Suceava într-un comunicat de presă. Potrivit sursei citate, în urma acţiunilor, şapte suspecţi au fost reţinuţi, un autovehicul a fost indisponibilizat, fiind ridicate mai multe bunuri cu valoare probatorie, printre care şi 81 de ceasuri de marcă, aparatură medicală performantă şi bunuri electronice şi electrocasnice.

În ultima perioadă în zona Vicovu de Jos, Vicovu de Sus, Gălăneşti, Bilca dar şi în zona de arondare a municipiului Câmpulung Moldovenesc au fost sesizate mai multe fapte de furt, după modul de operare şi succesiunea în timp a producerii existând indicii temeinice că faptele sunt săvârşite de grupuri de persoane specializate în acest gen de infracţionalitate.

Urmare a analizelor de caz efectuate cu privire la fiecare faptă de furt s-a concluzionat că există cel puţin două grupuri infracţionale care activau separat , cu posibilitatea unor conexiuni în punerea în executare a unor rezoluţii infracţionale.

La 07.10.2013, în jurul orei 12.00, poliţiştii Secției 4 Poliție Rurală Gălănești, au fost sesizați de A.Diana, de 29 ani, din comuna Vicovu de Jos, despre faptul că persoane necunoscute au pătruns prin efracție în cabinetul medical ce îi aparține, de unde au sustras mai multe bunuri.

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că, în perioada 03 – 07.10.2013, persoane necunoscute au forţat sistemul de închidere al uşii de acces al cabinetului medical, au pătruns în interior, de unde au sustras un chit medical stomatologic, o unitate de calculator , un server pentru calculator, o cafetieră electrică şi alte bunuri.

Cabinetul nu este prevăzut cu sistem de alarmare și nici nu are montate gratii la uși și geamuri.
În urma activităţilor investigative desfăşurate şi având în vedere indiciile obţinute, poliţiştii au descins în mai multe locaţii din comunele Vicovu de Jos şi Gălăneşti , fiind identificaţi autorii în persoana lui B.S., de 17 ani, localnic, J.M., din comuna Gălănești și M.V., din comuna Vicovu de Jos, ambii de 17 ani. Bunurile sustrase au fost recuperate integral cercetările fiind continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat,fiind luată și luat măsura preventivă a reținerii pentru o perioadă de 24 ore.

Având în vedere activităţile efectuate, cercetările s-au extins şi asupra unui alt grup infracţional, suspectat în implicarea în mai multe furturi din zonă. Astfel, pe DN 2H,a fost interceptată autoutilitara condusă de A.Lucian, de 26 ani, din oraşul Vicovu de Sus, în cabina căreia se mai aflau încă trei persoane, identificate ulterior ca fiind A.Ionuț, de 21 ani, B.Mihai, de 18 ani, ambii din oraşul Vicovu de Sus şi B.Pavel, de 20 ani, din comuna Vicovu de Jos.

Cu ocazia verificării interiorului autoutilitarei, au fost identificate mai multe obiecte folosite la comiterea de furturi, precum și 2 perechi de mănuși, a căror prezență în mașină A.Lucian nu a putut-o justifica. Autovehiculul a fost indisponibilizat iar cei patru au fost conduși la sediul de poliție, unde în urma cercetărilor s-a stabilit că în seara zilei de 06.10.2013, A.Lucian, A.Ionuț şi B.Mihai, care locuiesc în același imobil pe raza oraşului Vicovu de Sus și B.Pavel care locuiește pe raza comunei Bilca, în urma unei înțelegerii prealabile, au plecat pe raza comunei Vicovu de Jos, la o casă nelocuită, locație despre care B.Pavel cunoștea că ar fi depozitat fier vechi și alamă cu intenția de a sustrage bunurile.

Ajungând pe raza comunei Vicovu de Jos, aceștia au pătruns prin escaladare în curtea locuinței lui C.Ana, de 79 ani, din comuna Vicovu de Jos, unde din șura locuinței au încercat să sustragă bunuri, dar întrucât ușa de acces era asigurată cu lacăt, cei patru făptuitori au renunțat.

În timpul cercetărilor, polițiștii au stabilit faptul în noaptea de vineri spre sâmbătă, A.Lucian, A.Ionuț și B.Pavel au încercat să sustragă cablul din oțel al punții ce face legătura între comuna Bilca și Vicovu de Jos, încercând să-l taie cu mai multe pânze de bomfaier, dar nu au reușit. În urma descinderilor efectuate marţi dimineaţă au fost ridicate mai multe bunuri, material probator în cauză, cei 4 fiind reţinuţi şi introduşi în arestul I.P.J. Suceava.

Autoutilitara a fost indisponibilizată la sediul secţiei de poliţie.

Cercetările continuă, în vederea stabilirii întregii activități infracționale a autorilor şi a stabilirii conexiunilor cu celălalt grup infracţional. Întrucât din datele obţinute a rezultat şi implicarea în activităţi infracţionale a reprezentantului unei întreprinderi individuale din oraşul Gura Humorului, marţi dimineaţă au fost efectuate, în baza autorizaţiilor emise de Judecătoria Gura Humorului şi trei percheziţii la locuinţa acestuia,magazinul pe care îl deţine şi la o anexă. Anterior,în această locaţie au fost identificate ţigarete de provenienţă extracomunitară, fiind întocmit un dosar penal pe numele administratorului G. Mihai de 54 de ani, pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă.

Tot din cercetările efectuate în cauzele de furt cu implicarea celor două grupuri infracţionale au rezultat şi indicii privind activitatea infracţională a unor persoane din municipiul Câmpulung Moldovenesc.  Astfel, marţi dimineaţă, în baza autorizaţiilor emise de Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, s-a procedat la efectuarea a două percheziții pe raza municipiului Câmpulung Moldovenesc la domiciliile lui B. Lucian și D. Ioan.

Cu această ocazie au fost identificate 81 de ceasuri de diferiți producători de marcă, a căror proveniență urmează a fi verificată la nivel național și internațional.

Cercetările sunt continuate pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale a persoanelor implicate şi identificarea tuturor conexiunilor şi legăturilor de natură infracţională existente între suspecţii identificaţi.