Elevii de la Colegiul „Alexandru cel Bun”din Gura Humorului au sarbatorit ZILELE SCOLII


Intră acum și în grupul de

DSCF5735Toamna a fost atât de generoasă cu noi în acest an! Ne-a răsfăţat cu căldură, culoare şi cer senin. Inspiraţi de frumuseţea lunii octombrie, elevii şi cadrele didactice de la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului au ales să-şi sărbătorească şcoala în perioada 28 octombrie – 1 noiembrie 2013, conform tradiţiei.

Calendarul activităţilor a inclus diversitate şi a adunat elevi de la toate specializările. Echipa managerială a fost în permanenţă alături de cei care au dorit să marcheze evenimentul într-o formă sau alta. Numărul mare de elevi implicaţi direct sau care au făcut parte din public demonstrează încă o dată că în şcoala humoreană nu doar examenele şi concursurile au priză la cei tineri şi îi responsabilizează, ci şi diferitele forme ale educaţiei nonformale care îi ajută să se cunoască şi să cunoască lumea, pe cei din jur, istoria, geografia şi cultura naţională. Abilităţile practice, creativitatea, capacitatea de a se organiza, de a respecta pe ceilalţi, dorinţa de a aduce prestigiu colegiului humorean, toate acestea au contribuit la reuşita deplină a acestei săptămâni.

IMG-20131101-00863Ziua recoltei, organizată luni, 28 octombrie, de către prof. M. Botuşan împreună cu diriginţii claselor cu predare parţială în limba polonă, a adus în faţa elevilor dansuri şi cântece ale elevilor de etnie polonă şi a oferit tuturor produse culinare specifice. A fost o zi plină de căldură, de culoare şi de veselie care a continuat cu un Concurs de pantomimă organizat de prof. E. Solonaru , M. Varvaroi şi G. Carpiuc, un concurs cu tema Securitatea și sănătatea în muncă se deprind pe băncile școlii, organizat de prof. N. Mandici şi V. Carpiuc, şi o activitate cu titlul „Clasa a IX-a”. Aşteptări, la care prof. Ş. Boca, dirigintele clasei a VIII-a A a invitat elevi de la specializarea Ştiinţe ale naturii(X C) pentru a le prezenta viitorilor absolvenţi specificul specializării.

Marţi a fost o nouă zi plină, debutul a constat într-un moment francofon organizat de prof. E. Solonaru, pe parcursul căruia elevii invitaţi au avut posibilitatea să vizioneze materialele prezentate şi premiate la Concursul interjudeţean „Student pentru o zi” – 2013. Istoria a avut locul ei în a doua zi a activităţilor, elevul Gabriel Ţabrean (XI G), îndrumat de prof. M. Botuşan a prezentat publicului lucrarea premiată la Sesiunea de referate – etapa judeţeană – 2013 cu titlul: Momente din istoria învăţământului humorean în primele decenii de la Marea Unire. Au urmat: sesiune de referate „Tehnica în viaţa noastră”, coordonată de prof. L. Condur L. şi V. Carpiuc, prezentarea de proiecte sub coordonarea prof. Iulian Apetri – „Primii paşi în marketing”, expoziţia culinară cu titlul „Sărbătoarea toamnei”, organizată de prof. O. Flămându, „Ziua de acţiune a voluntarilor CCDG” – plantarea unor copaci în grădina colegiului cu elevi de la clasele X G şi XI F ajutaţi de prof. L. Cîmpan, O. Sabău şi F. Batîr Rusu şi momentul de cultură patronat de prof. D. Bighei cu invitaţi de la Societatea pentru cultură şi literatură română în Bucovina.

IMG-20131031-00824Ziua de miercuri a debutat cu o retrospectivă ce a avut ca temă „Colegiul de ieri şi de azi”, activitate în cadrul căreia prof. L. Cîmpan a oferit elevilor din clasa a XI-a F posibilitatea să realizeze asemănări şi diferenţe între Colegiul de azi şi Liceul industrial din 1988, pe baza unui film cu titlul „Flori de mină” realizat în şi despre această instituţie. Aula colegiului a găzduit apoi prezentarea de proiecte pe teme interesante din domeniul informaticii, proiecte coordonate de prof. D. Cicu şi R. Hojbotă. În continuare elevi şi cadre didactice au participat la parada modei cu tema „Stil şi decenţă în îmbrăcămintea tinerilor”, organizată de prof. L. Scutaru împreună cu elevii clasei a XI-a N, la o expoziţie culinară cu tema „Decorarea produselor culinare”, coordonată de prof. A. Macsim, la atelierul de lucru „Faţă în faţă cu Poliţia de Proximitate”, organizat de prof. N. Mandici. Un moment special l-a reprezentat vernisajul Expoziţiei de fotografie de la parterul internatului colegiului, în care se regăsesc exerciţii de creaţie ale elevilor, sub îndrumarea prof. F. Batîr Rusu. Împreună cu două tinere voluntare din Luxemburg, prof. C. Tudor a organizat activitatea Drepturile umane sunt şi drepturile mele cu elevi ai claselor a IX-a F şi a IX-a A. Meciul de debate organizat cu elevi ai claselor a XI-a A şi a XII-a A coordonaţi de prof. D. Rusu a reprezentat o activitate aşteptată cu interes mai ales pentru tema „Acest Parlament ar interzice programarea genetică a copiilor” (designer babies). Prezentarea „În pas cu moda” a fost gândită de prof. Angela Macsim pentru elevii claselor cu calificarea designer vestimentar. Aula colegiului a devenit neîncăpătoare pentru elevii care au obţinut premii şi menţiuni la Olimpiade şi Concursuri naţionale şi judeţene, cărora li s-au oferit „Diplomă de excelenţă” şi premii în bani din partea Asociaţiei ASPA GH a părinţilor.

DSCF5944Şi ziua de joi a fost una plină, a început cu prezentarea de proiecte pe teme din matematică, interesante şi cu impact. Proiectele au fost realizate sub îndrumarea prof. A. Lucaci, Sofian F. Boca, M. Lazăr, Angela Moroşan şi Letiţia Ignat. La chimie proiectele au avut teme la fel de interesante: „Cele mai periculoase ingrediente din produsele cosmetice şi PH-UL corpului uman”, profesorii coordonatori N. Cioltan, L. Purcăreaţă şi M. Zup au organizat şi o vizionare de film urmată de dezbatere pe tema exploatării gazelor de şist. Prof. S. Tănase a coordonat o sesiune de prezentare de proiecte la catedra de fizică, pe tema „Nanotehnology – dream&reality”. În pauza mare toată lumea  a fost invitată să se bucure vizual şi gustativ de expoziţia de prăjituri din cabinetul de polonă. La clasa a XI-a F a fost realizată diseminarea portofoliul excursiei interjudeţene tematice “Oameni şi locuri din România” din perioada 24 – 27 octombrie, de către prof. L. Cîmpan, cu vizionare de fotografii. O altă activitate a fost “Ziua porţilor deschise” organizată de prof. G. Dan şi C. Tudor, în colaborare cu elevii claselor a VIII-a de la Şcoala gimnazială Nr.1 şi de la Colegiul “Alexandru cel Bun”. Aceştia au vizitat şcoala, apoi li s-au oferit informaţii despre specializări şi viaţa de liceu. Prof. A. Rusu şi C. Tudor au organizat un atelier cu tema “Democraţie şi toleranţă pentru a valorifica experiența dobîndită în ateliere de tip Betzavta”, cu elevi din clasele IX A, IX B şi IX în colaborare cu Centrul Şcolar “Sfântul Adrei” a fost organizat un Concurs de gastronomie cu tema “Diferit și gustos”, de către prof. S. Onuţu şi M. Simeria. Seara celei de-a patra zile s-a încheiat cu prima ediţie a Comedy Club, organizată de prof. C. Miron Popescu, împreună cu alţi profesori colaboratori, D. Jucan, R. Dragomirescu, O. Baciu, A. Drelciuc, care a avut un succes de invidiat în rândul elevilor participanţi.

ICARUSUltima zi a manifestărilor dedicate „Zilelor Colegiului” a avut un program la fel de plin ca şi zilele anterioare, este vorba despre sărbătoarea de Halloween care a fost marcată de prof. Ş. Boca, cu clasele de gimnaziu, prof. A. Begiu, cu clasa a XI-a N, prof. L. Cîmpan, cu clasele XI F şi X A, prof. M. Dranca, cu clasele din corpul B. Tot vineri a fost organizată o excursie de studiu în cadrul Parteneriatului activ dintre Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului şi F.I.E.S.C. Suceava (vizitare campus universitar, lucrări de laborator, schimb de experienţă). Prof. O. Sabău a monitorizat trei activităţi cu temele: „New York, New York”, cu clasa X G , „What Makes You Happy”, cu IX B şi „Act Out!”, cu clasele IX F şi IX H.

Săptămâna 28 octombrie -1 noiembrie 2013 a reprezentat şi emoţiile participării la „Cupa Colegiului Alexandru cel Bun la fotbal” – clasele IX – XII, manifestare sportivă organizată de prof. I. Orheian, Balul bobocilor din seara de 1 noiembrie şi ieşirea la iarbă verde a profesorilor de sâmbătă au încheiat seria manifestărilor dedicate Zilelor Colegiului „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului.

IMG_1776Mulţumim celor care au dorit să se implice şi să participe la programul dens al manifestărilor din cadrul „Zilelor Colegiului”, elevilor şi cadrelor didactice deopotrivă.

Prof. Brînduşa Luminiţa Cîmpan, Colegiul “Alexandru cel Bun” Gura Humorului


Intră acum și în grupul de