AJOFM ii va ajuta pe sucevenii intorsi din strainatate sa se califice gratuit in meseriile pe care deja le practica


Intră acum și în grupul de

meseriiDirectorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat că sucevenii care revin acasă de la muncă din străinătate vor putea obţine certificate de calificare în meseriile pe care deja le cunosc şi le practică, costurile fiind suportate de instituţia pe care o conduce.

Ea a precizat că începând cu data de 1 ianuarie 2014, va exista un buget pentru suportarea cheltuielilor de evaluare a competenţelor. “Această evaluare de competenţe permite, gratuit, costurile fiind suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj, ca un evaluator autorizat să facă evaluarea teoretică şi practică a persoanelor, iar finalizarea va consta într-un certificat de calificare recunoscut de Ministerul Muncii şi Educaţiei, echivalent cu cel care se dobândeşete în urma absolvirii unui curs de formare profesională”, a explicat Adomnicăi.

Ea a mai spus că evaluarea se va putea face în orice meserie. În momentul de faţă, acest tip de certificate de calificare se pot obţine cu sume cuprinse între 400 şi 600 de lei.

Nevoia sucevenilor care au lucrat peste hotare de a avea un certificat de calificare într-o meserie a reieşit în urma unor analize efectuate de AJOFM Suceava în cadrul unui proiect derulat pe parcursul acestui an. „Există în ultima perioadă, pe fondul crizei economice, o tendinţă de revenire acasă a unor suceveni care au lucrat în ultimii ani peste hotare. De regulă, ei au învăţat bine o meserie, însă nu au nici o calificare în domeniul respectiv. Credem că i-am putea ajuta pentru a obţine un certificat de calificare în meseria pe care o cunosc şi astfel vor avea şanse mai mari să se angajeze”, a declarat Adomnicăi.


Intră acum și în grupul de