Lungu: „Probele tehnologice au decurs corespunzator. De pe 8 noiembrie, se va furniza oficial caldura de la noua centrala”


Intră acum și în grupul de

Ion Lungu1

Conferinta de presa la Primaria Suceava

Ion Lungu, primarul Sucevei

LIVE TEXT:

Sucevenii se incalzesc deja de la noua centrala. E una neoficiala. Probele tehnologice au decurs corespunzator. Se mai merge doar azi si se vor opri noaptea asta pentru ultimele reglaje si pregatiri pentru deschiderea oficiala. De pe 8 noiembrie se va furniza oficial caldura de la noua centrala. Data contractuala era 9 noiembrie.

E un beneficiu mare si pentru suceveni si pentru Primarie. Speram ca lucrurile sa mearga bine in continuare. Pana la 1 decembrie va fi pregatita si capacitatea pe biomasa. Inteleg ca se intentioneaza ca de la 1 ianuarie sa se puna in functiune si componenta electrica.

E cea mai moderna centrala din tara, cu utilaje de ultima generatie. Am mai avut o runda de discutii cu consilierii pentru transport si distributia caldurii si apei calde pe noua centrala. Lucram la cateva proiecte de CJ si vreau sa avem o sedinta extraordinara de CL prin care sa aprobam patru hotarari de CL care sa aiba aplicabilitate.

Mi-as dori ca in 30 de zile sa clarificam aspectul acesta pentru ca de la 1 ianuarie sa avem un alt operator la distributie. Cei de al Termica ne cer imperios sa actionam pentru ca nu mai doresc sa faca asta. Trebuie sa discutam atent lucrurile. O parte din tevi si pompele de recirculare sunt ale Termica. Pierderile in lunile pline de iarna sunt de 2-3 miliarde lei. Vom face o expertiza la Termica sa vedem unde sunt pierderile si vom mai achita undeva 30 miliarde lei anual.

Una e sa suporti 30 de miliarde de lei anual si alta e sa suporti 120 de miliarde lei. E o adresa de la ADREM INVEST ca vor sa preia distributia o noua societate ar trebui sa vina la o licitatie. Varianta ca sa facem noi o societate pica. Acum legea nu mai permite. Singura interesata pana acum e ADREM.

Producatorul ar trebui sa fie si distribuitorul de agent termic. Va fi nevoie, daca nu va fi asa Primaria va trebui sa intervina tot timpul.

A aparut o problema la proiectul depus pe fonduri elvetiene. Noi am propus schimbarea corpurilor de iluminat pe 10 strazi. Elvetienii ne cer sa o facem in tot orasul si sa folosim becuri cu LED-uri. Vrem sa inlocuim cele 4126 de corpuri. Totul se discuta in sistem de eficienta economica si reducere a emisiilor CO2. Eu zic ca e un proiect interesant si cred ca merita sa il promovam asa cum ne cer ei. Ar fi vorba sa primim cam 4 milioane de euro de la elvetieni.

Nu stiu exact ce constructii speciale are Primaria Suceava acum. Nu prea stiu ce va fi cu plata acestor impozite. Stiu deocamdata de TPL. Atat.


Intră acum și în grupul de