Nechifor: Vom propune in CJ construirea unui centru de radioterapie la Suceava


Intră acum și în grupul de

catalin nechifor

Conferinta de presa

Catalin Nechifor, presedintele CJ Suceava

LIVE TEXT:

Anunt ca saptamana viitoare vom avea si sedinta extraordinara pentru anumite rectificari bugetare si o propunere catre CJ de a construi un centru de radioterapie pentru pacientii de oncologie din Suceava. Se va putea intregi d.p.d.v. medical pachetul de servicii catre populatie. E o realitate anuala trista.

Acest centru poate fi gandit la pachet cu judetele Botosani, Neamt si o parte din zona Cernauti. E vorba de o investitie privata pe care dorim sa o atragem la Suceava. Voi solicita consilierilor un acord prealabil pentru a demara o procedura de realizare a unei comisii care sa puna pe hartie detaliile necesare ca sa putem decide ulterior in consecinta si sa concesionam eventual teren in curtea Spitalului Judetean sau in alta parte.

Din pacate, CJ si Spitalul nu au puterea de a demara investitia asta. Cred insa ca investitia e fezabila si ea va putea fi sustinuta din mediul privat si apoi persoanele bolnave sa poata deconta prin CAS tratamentul. Am luat in calcul varianta de a construi adiacent si un hotel de mici dimensiuni in care sa poata fi gazduiti pacientii pe perioada tratamentului oncologic. Acesta va furniza servicii specifice pe durata determinata.

Vom cere ca investitorul sa vina cu echipamente de specialitate la Suceava. Ne dorim ca procedurile sa fie cat mai scurte. Un numar de pacienti probabili ar fi undeva la 4.000 pe an pe Suceava, Botosani si o parte din Neamt. Luam in considerare si o finantare europeana. In conditiile realizarii investitiei, Suceava va exista pe harta nationala alaturi de Cluj, Iasi, Bucuresti sau Targu Mures pentru cei cu venituri mai modeste.

Facem demersuri ca la Aeroport sa primim o Ambulanta de tip B2. Luam in calcul instituirea unui punct fix acolo. Exista personal medical care poate deservi. 

In perioada 14-15 noiembrie, va avea loc la Sucevita Adunarea Generala a Asociatiei Aeroporturilor din Romania. Vor fi prezenti si factori de raspundere la nivel guvernamental si vom discuta o strategie mai complexa. E greu de crezut ca vreun avion regional va avea capacitatea sa deserveasca foarte multe destinatii. Dorim un model echilibrat de repartizare.

Am stabilit pentru iarna ce urmeaza trei zone de interventie: zona Radauti va fi executata de ConBucovina, Falticeni de Biconf si zona de munte de Calcarul SA din Pojorata.

La Falticeni, la spital, din ce stiu eu, mandatul managerului a expirat. Nu cunosc detaliile. Stiu ca e atributul primarului din Falticeni. Nu scrie in protocolul USL ca aprimarul trebuie sa fie de la vreun partid anume. Eu tin minte ca un primar PSD a candidat la Marginea din partea PNL. Cred ca lucrurile trebuie gandite pe plan local si nu obtuz.

Puteau trimite cei de la PNL si scrisoare inchisa, imi era egal. Eu nu intervin in una functionare. Cei care au fost alesi acolo e foarte bine sa colaboreze in CL. Nu intervin in chestiunea asta decat daca sunt elemente grave. Nu am vazut un punct de vedere al PNL judetean. Nu am sarit foarte sus in trecut cand s-au mai intamplat lucruri asemanatoare.

Nu avem, in momentul de fata un dialog extraordinar cu constructorul de la soseaua de centura. Am solicitat sa focalizeze pe tronsonul 3. Pentru ca nu sunt beneficiar, el e Guvernul, nu prea am calitati acolo sa cer prea multe. Asta e colaborarea. Nu am nici o parghie de control sau presiune. Eu am incercat doar sa ii ajut. Bani sunt si compania nu pierde bani la acest proiect.”


Intră acum și în grupul de