Primarul de Slatina a semnat deschiderea liniei de creditare pentru plata salariilor profesorilor din Herla

Actele necesare pentru deschiderea finanţării pentru trimestrul patru pentru Şcoala Gimnazială Herla din comuna suceveană Slatina, în sumă de 378.000 de lei, au fost semnate, luni dimineaţă, de primarul Ilie Gherman, a declarat prefectul de Suceava, Florin Sinescu. Potrivit reprezentantului Guvernului în teritoriu, vor fi astfel asigurate plata salariilor celor 45 de cadre didactice şi 14 cadre auxiliare ale şcolii, dar şi banii pentru asigurarea cu lemn de foc necesar încălzirii unităţii şcolare. Sinescu a explicat că şcoala are în stoc 60 de mc de lemn de foc, necesarul fiind de aproximativ 300 de mc.

Primarul comunei Slatina, Ilie Gherman, este urmărit penal pentru abuz şi neglijenţă, întrucât a refuzat să asigure finanţarea Şcolii Herla din localitatea Slatina, care astfel a ajuns în imposibilitatea de a cumpăra lemne pentru iarnă şi de a plăti salariile celor 49 de cadre didactice şi a celor nouă angajaţi din personalul auxiliar.

El a fost reţinut, vineri, de Parchetul Tribunalului Suceava şi a fost prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă, iar Judecătoria Fălticeni a decis cercetarea acestuia în stare de libertate. Procurorii au introdus recurs la această soluţie care trebuia să se judece luni la  Tribunalul Suceava a amânat cauza pentru miercuri.

În 15 octombrie, Prefectura Suceava a depus plângere penală la Poliţie împotriva primarului comunei Slatina, Ilie Gherman, pentru abuz în serviciu şi neglijenţă, întrucât nu a asigurat finanţarea Şcolii Herla, iar în 29 octombrie prefectul Florin Sinescu a cerut Judecătoriei Fălticeni, ca prin ordonanţă preşedinţială, să-l oblige pe edil să finanţeze unitatea de învăţământ respectivă. „Nu înţeleg încăpăţânarea acestui primar care refuză să-şi îndeplinească o obligaţie de serviciu. Din păcate, o soluţie administrativă nu există”, spunea prefectul.

 În urmă cu o săptămână, aproximativ 30 de cadre didactice de la Şcoala Herla din Slatina au venit la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Suceava, pentru a-i solicita inspectorului şcolar general Gheorghe Lazăr să îi ajute să îşi primească salariile pentru lunile septembrie şi octombrie.

 Ilie Gherman este primar al comunei Slatina din anul 1996 şi a fost de mai multe ori cercetat şi chiar condamnat, în anul 2002, la 600 de ore de muncă în folosul comunităţii, pentru delicte la regimul silvic. În anul 2004, el a fost cercetat, tot la sesizarea Prefecturii, pentru diverse nereguli, inclusiv neasigurarea lemnelor pentru încălzirea şcolilor din comună. (M.C.)