Alexandru Farcas: #8220In aproximativ 1000 de zile vom fi in Uniune


Intră acum și în grupul de

Milan Cvikl a sustinut o dezbatere despre problemele pe care Slovenia le-a avut in ultima faza a negocierilor, realizarile Sloveniei in perioada de pre-aderare, care sunt provocarile la care Slovenia trebuie sa faca fata ca actual stat membru, prioritatile ei si ce eforturi trebuie sa depuna pentru ca aderarea sa fie intr-adevar un succes. El a adaugat ca Romania se poate folosi de experienta Sloveniei pentru a incheia negocierile si a accede la Uniunea Europeana.

Dezbaterea a fost interactiva, la intalnire participand atat euroconsilieri, cat si specialisti din cadrul Ministerului Integrarii Europene. S-au discutat probleme precum implementarea Agendei de la Lisabona, cel mai dificil capitol pe care Slovenia l-a avut de negociat (Agricultura), care vor fi modalitatile de adoptare a Euro, care este reactia publica dupa aderare.

In timpul discutiei, ministrul Cvikl i-a oferit o carte Ministrului Integrarii din Romania – “Slovenia de la Iugoslavia la Uniunea Europeana”, in care se vorbeste despre perioadele de tranzitie pe care le-a suferit Slovenia – similare cu ale Romaniei – si care poate ajuta tara noastra in procesul de aderare.

Ministrul Alexandru Farcas a declarat ca Executivul roman face eforturi pentru a finaliza la timp negocierile. Oficialul roman a accentuat importanta consolidarii relatiilor bilaterale intre Romania si Slovenia si a reiterat necesitatea investitiilor slovene in Romania alaturi de prezenta produselor romanesti pe piata slovena.

Ministrul sloven a declarat ca Slovenia va sprijini Romania in demersul sau pentru aderarea la UE in 2007.

Milan Cvikl a declarat ca „procesul de aderare nu se incheie in momentul in care o tara devine membru al Uniunii Europene. Sunt necesare multe schimbari pentru a ne atinge scopul propus – o mai mare dezvoltare economica si o viata mai buna pentru cetateni”.

La finalul intrevederii Alexandru Farcas a salutat noul statut al Sloveniei si a apreciat ca utila pentru Romania experienta Sloveniei in procesul de aderare la Uniunea Europeana:

„As vrea sa accentuez ca in spatele detaliilor prezentate de dumneavoastra se afla o atitudine pragmatica ce sensibilizeaza. Ne-ati prezentat azi o lectie. Trebuie sa fim constienti ca in aproximativ 1000 de zile vom fi in Uniunea Europeana. Ne-ati demonstrat ca pe 2 mai interesul Sloveniei nu a disparut. Interesul comun alaturi de interesul national vor fi promovate in beneficiul cetatenilor”.


Intră acum și în grupul de