Nechifor: Discutam pentru 2014 de finantari care vin la Suceava cu 6,51 % mai mari decat anul trecut


Intră acum și în grupul de

Conferinta de presa

Catalin Nechifor, presedintele CJ Suceava

„Sper ca bugetul pe 2014 sa fie adoptat cat mai repede. Ar fi o premiera in Parlament si sper ca presedintele sa il promulge pentru ca autoritatile au nevoie de el ca sa isi faca niste calcule. E bine sa putem pune bugetul pe masa autoritatilor cat mai repede posibil.

Discutam pentru 2014 de finantari care vin la Suceava cu 6,51 % mai mari decat anul trecut. Suntem pe trend crescator in conditiile in care exista dificultati la nivel macro economic.

Sper ca bugetul sa treaca cat mai repede si imi doresc ca in decembrie sa avem si  HCJ de repartizare a sumelor catre autoritati si primariile sa isi poata face calculele.

Avem prevazuti si bani pentru finalizarea centurii ocolitoare a Sucevei. Mai sunt bani si pentru drumul care leaga Suceava de Botosani. E limpede ca e o crestere destul de mare care reflecta atentia USL pentru judetul Suceava.

Vrem sa ne asiguram ca vom depasi cu bine iarna. La Suceava, cu investitia noua la centrala termica, lucrurile stau bine. Nu exista dificultati de nici o forma. La 1 decembrie, va intra in lucru si ultima etapa, al 3-lea cazan pe biomasa. Exista suficiente datorii catre Termica, dar si a Primariei catre Termica.

La Siret, e o situatie mai speciala pentru ca in regim centralizat de caldura mai sunt doar 399 de apartamente, cam 45% din total beneficiari posibili. La Dorna, functionam cu doua cazane.  75% din oras e conectat la sistemul centralizat si sunt suficiente cantitati de rumegus pentru a asigura functionarea buna in aceasta iarna.

Am vrut sa ma asigur azi ca nu o sa avem dificultati si primarii m-au asigurat ca lucrurile sunt in ordine.

Marti, voi fi prezent la Forumul Economic China-Romania. Am pregatit un portofoliu de proiecte pe care il vom propune. Zona pe care mergem cuprinde elemente de atractivitate pe investitii. Am inclus Safari Park, fabrica de agropeleti, partia de schi de pe Rarau, centrul de radioterapie, campusul 2 de la USV si infiintarea unui parc agricol in municipiul Suceava.

Asteptarile sunt foarte mari de la acest forum. Vor fi foarte multi oameni de afaceri din China si speram sa avem discutii foarte serioase, astfel incat lucrurile sa se aseze pentru judet, ca sa putem crea cat mai multe locri de munca. La nivel national sunt inregsitrati peste 1000 de participanti.

In acest an, am atins cateva tinte importante. Una asumata si in campani si rezolvata a fost cresterea salariilor la sistemul bigetar. Am platit foarte multe arierate. Pensiile au fost crescute si e pentru prima data cand ele au crescut. Vor mai creste si de la 1 ianuarie 2014. A trebuit sa repornim sistemul public romanesc.

Sunt convins ca 2014 va fi un an benefic pentru autoritati. Parlamentul European a decis ca practic, mai avem un an suplimentar ca sa mai putem cheltui banii antamati de e Romania in perioada 2007-2013. Sper ca sursele de finantare sa fie multiple. Am ajuns intr-o situatie cand daca mergem exclusiv pe investitii publice nu putem castiga foarte mult. Politica CJ e categorica si e deschisa spre mediul privat de afaceri.

Cu Baisanu m-am vazut sambata trecuta si ne asumam lucrurile facute. Sunt asteptari mari si dificultati, dar relatia e una corecta.

Politica pe municipiul Suceava nu vreau sa o dezvolt. Cei care sunt in CL cred ca au capacitatea sa decida in folosul sucevenilor si pot decide bine pentru Suceava. Sper ca 2014, chiar in conditiile cu doua confruntari majore electorale, sa nu produca turbulente foarte mari in zona politica. Pana acum, am demonstrat ca suntem seriosi si in afara de divergentele care pot fi discutate mai degraba in interior, nu avem ce discuta acum.

Eu nu ma astept la nimic de la IPJ. Schimbarea permanenta la IPJ cred ca produce disfunctionalitati. E foarte important, nu doar la Suceava, sa fie stabilitate. E un sistem important. E un stalp al societatii. Decizia e a ministrului Stroe. Important e ce simt cei din sistem. Fara conducere stabila si lucruri asumate e greu de cerut performanta. Voi cere ATOP o informare suplimentara pentru ca exista riscul ca infractionalitatea sa fie scapata de sub control.

Cred ca e momentul  sa luam o decizie referitor la centralele din proiectul Suceava-utilitati si mediu si pentru ca sansele sa reintroducem in sistem centralizat locuintele de la Campulung si Humor sunt foarte mici. Vom discuta si cu Guvernul pentru ca este garantul creditului. Sunt cateva variante pe care le-am discutat cu primarii pentru a putea gasi si o formula de a le gestiona integrat.

Proiectul e practic blocat din perioada cand Flutur a fost ministru al Agriculturii. In 2003, preturile erau fezabile. Solutii alternative nu prea exista acum.”


Intră acum și în grupul de