Nechifor prezinta la Forumul Romano-Chinez de la Bucuresti principalele obiective de investitii in judetul Suceava


Intră acum și în grupul de

Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, va prezenta, marţi în cadrul Forumului Economic China-Romania unde vor fi prezenţi premierul chinez şi premieri din 16 ţări din Europa Centrală şi de Est împreună cu sute de oameni de afaceri, portofoliul de proiecte de investiţii din judeţul Suceava. „Am pregătit un portofoliu de proiecte pe care îl vom propune. Zona pe care mergem cuprinde elemente de atractivitate pe investiţii”, a spus Nechifor.

 În portofoliul de proiecte sunt incluse, între altele, proiectul Safari Adventure Park Păltinoasa, fabrica de agropeleţi, pârtia de schi de pe Rarău, centrul de radioterapie din Suceava, Campusul II al USV sau înfiinţarea unui parc agricol în judeţul Suceava. „Aşteptările sunt foarte mari de la acest forum. Vor fi foarte mulţi oameni de afaceri din China şi sperăm să avem discuţii foarte serioase, astfel încât lucrurile să se aşeze pentru judeţ, ca să putem crea cât mai multe locuri de muncă”, a spus Nechifor.

nechifor curs chineza

Un diplomat al Bruxelles-ului, care a refuzat să-și dezvăluie identitatea, a declarat pentru Financial Times că vizita premierului Li Keqiang în România, la summit-ul China – Europa Centrală și de Est, este văzută drept o strategie ”divide și cucerește”, pentru a pune presiune pe UE în disputele cu Beijingul.

”E exact tipul de îngrijorare pe care încercam în analiză să o formulez, nu am cunoștință despre declarația explicită a vreunui oficial european în acest sens”, a comentat Iulian Chifu informația din FT, într-un interviu acordat RFI.

”Cred că e o reuniune relevantă din punct de vedere politic. Trebuie însă s-o privim pe aceasta cu rezervele şi cu oportunităţile pe care le-ar putea deschide. Rezerve pentru că există evident un semn de întrebare în momentul în care înaintea reuniunii Uniunea Europeană-China, acordurilor bilaterale, se organizează o reuniune care priveşte doar o parte din ţările Uniunii Europene. Pe de altă parte, cu deschidere spre oportunităţile pe care le poate oferi un investitor important în măsura în care sunt respectate toate criteriile europene în privinţa accesului la asemenea investiţii”, a mai spus consilierul prezidențial.

Mesajul preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a fost „extrem de pozitiv” referitor la faptul că România origanizează al doilea Forum al oamenilor de afaceri China – Europa Centrală şi de Sud-Est, a spus premierul Victor Ponta.

„Am discutat acest lucru cu preşedintele Barroso, mesajul este extrem de pozitiv”, a anunţat premierul.

Ponta a precizat că ediţia anterioară a forumului a avut loc la Varşovia, anul trecut.

Forumul oamenilor de afaceri China – Europa Centrală şi de Sud-Est se va desfăşura în perioada 25-27 noiembrie, la Bucureşti. La reuniune vor participa premierul Chinei şi 16 şefi de guvern al statelor din regiune.


Intră acum și în grupul de