PNA a declansat urmarirea penala in cazul privatizarii Petromidia


Intră acum și în grupul de

De asemenea, in comunicat se spune ca ulterior privatizarii n-a fost controlata respectarea obligatiilor contractuale ale cumparatorului.

PNA a stabilit si un prejudiciu insumand 750 de milioane de dolari.

Cei de la Petromidia sustin, ca si in alte rinduri, ca o ancheta serioasa si cu rezultate clare este binevenita, societatea neavind nimic de ascuns.

Un comunicat oficial din partea conducerii societatii va fi dat publicitatii marti.

Privatizarea rafinariei Petromidia s-a facut in anul 2000 de catre FPS institutie condusa pe atunci de Radu Sarbu.

El vorbeste de o „componenta politica electorala clara” a anchetei PNA in cazul Petromidia.

Radu Sarbu a subliniat ca privatizarea Petromidia s-a facut in toamna anului 2000 in conditii de perfecta legalitate si, inclusiv pe latura financiara, FPS a obtinut un contract foarte avantajos.

Radu Sarbu a adaugat ca suspecta in cazul Petromidiei nu este in nici un caz privatizarea ci, cel mult facilitatile la plata datoriilor acordate de guvernul actual.

Petromidia a fost vanduta cu 50 de milioane de dolari, cumparatorul angajandu-se sa plateasca datoriile restante de 621 de milioane de dolari.

Radu Sirbu s-a intrebat e ce guvernul Nastase a ameliorat astfel termenii contractului in beneficiul cumparatorului.

Cel care a achizitionat majoritatea de actiunilor este omul de afaceri Dinu Patriciu.

Analistul economic Mihai Paun este de parere ca o acuzatie ca aceea facuta de PNA, de subevaluare a societatii in vederea privatizarii este neavenita.

Doar piata poate sa estimeze acest lucru, printr-un proces de licitatie- a subliniat Mihai Paun.

In mod normal daca la licitatie participa mai multi potentiali cumparatori, nu avem cum sa spunem ca un pret este peste sau sub medie. O evaluare teoretica are o greutate foarte mica intr-un astfel de proces. O evaluare determinata de un proces de cerere si oferta este singura evaluare pe care ne-am putea baza- a conchis analistul Mihai Paun.

Unii analisti constata si o intensificare a actiunilor impotriva rafinariei Petromidia odata cu apropierea privatizarii Petrom.

Legatura intre Petromidia si Petrom este este compania austriaca OMV, aleasa pentru privatizarea Petrom si in acelasi timp coactionara la Petromidia.

Analistii cred ca atacurile ar fi putea fi orchestrate de cei care mai spera in aminarea privatizarii Petrom.


Intră acum și în grupul de