Intră acum și în grupul de
In timp ce la nivel diplomatic autoritatile discuta despre oportunitatea acestei decizii, practic, partea ucraineana a si inceput lucrarile la canal.
Potrivit proiectului ucrainean canalul, care se va intinde pe o raza de 3 kilometri, urmeaza sa lege Dunarea de Marea Neagra, traversand cele mai importante rezervatii naturale din Europa.
Nicolae Panin, director general al Institutului National de Geologie si Geoecologie Marina spune ca autoritatile din Ucraina vizeaza dragarea unui brat existent al Deltei secundare a bratului Chilia.
Astfel se realizeaza accesul direct la Marea Neagra, fara ca navele ucrainene sa mai fie nevoite sa treaca prin Romania si sa mai plateasca astfel taxe suplimentare.
Proiectul ucrainean nu este vazut cu ochi buni nici de autoritatile romane, nici de organizatiile ecologice, nici chiar de Statele Unite care prin Departamentul de stat s-au aratat ingrijorate de impactul negativ pe care l-ar avea asupra mediului.
Specialistii spun ca invazia navelor comerciale si poluarea zonei cu deseuri si combustibili ar da peste cap intregul ecosistem.
Mai mult, asa cum spune Nicolae Panin, orice modificare in regimul de scurgere intr-o rezervatie naturala trebuie sa aiba toate aprobarile nationale si internationale ale forurilor din domeniul protectiei mediului.
Deocamdata, autoritatile ucrainene par sa actioneze unilateral, in ciuda criticilor aduse proiectului. Presedintele ucrainean Leonid Kucima declara recent presei ca nu are nevoie de acordul organizatiilor ecologiste internationale, dar ca va informa partea romana in legatura cu lucrarile la canal.
Presedintele Leonid Kucima avea sa mai declare ca Romania are trei canale si ca Ucraina doar curata un estuar fara a incalca normele de mediu.
La randul sau premierul Ucrainei, Victor Ianukovici a declarat la BBC ca nu se construieste nimic nou in Delta Dunarii, ci doar se modernizeaza infrastructura la canalul deja existent in zona. Autoritatile romane considera insa acest lucru „o crima ecologica” sesizand Secretariatului Conventiei de la Berna pentru protectia vietii salbatice.
Intră acum și în grupul de