Masuri de supraveghere sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor premergătoare sărbatorilor de iarna

In perioada sărbătorilor de iarna, cand in mod traditional comercializarea si consumul unor alimente creste considerabil, Direcţia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Suceava va intensifica acţiunile de supravegere si control.

Controalele se vor efectua in targuri de animale, pieţe agroalimentare, unitati de comercializare a produselor alimentare, unitati de alimentatie publica.

Ignat4

Potrivit unui comunicat al DSVSA Suceava, controalele vor urmări urmatoarele aspecte:

-condiţiile sanitare veterinare de funcţionare a unitatilor care comercializeaza produse alimentare, daca au fost autorizate/inregistrate sanitar veterinar precum si mijloacele de transport a produselor alimentare;

-condiţiile de depozitare a alimentelor;

-provenienţa alimentelor;

-cerinţe referitoare la marcarea carnii, prezenta mărcii de sanatate pe carcase, existenta dupa caz a certificatului de sanatate pentru carne;

-cerinţe referitoare la etichetarea produselor alimentare;

-modalitatea de stabilire a termenelor de valabilitate;

-sacrificarea porcilor in gospodăriile populaţiei se poate face doar pentru consum propriu, fiind interzisa comercializarea carnii si a produselor rezultate de la aceştia. Dupa sacrificarea porcilor, este obligatoriu efectuarea examenului trichineloscopic pentru a evita riscul de imbolnavire;

-mişcarea animalelor către pieţe pentru comercializare se va face doar cu documente sanitare veterinare.