Copite de la peste 170 de cai au fost gasite in albia raului Siret, la Fantanele


Intră acum și în grupul de

Copite de la peste 170 de cai au fost găsite în albia râului Siret în zona comunei Fântânele din judeţul Suceava şi pe partea cealaltă a râului, în comuna botoşăneană Vorona, în urma acţiunii de igienizare dispusă de prefectul de Suceava, Florin Sinescu.

copite cal

Prefectul a declarat că în urma acţiunii de igienizare la care au participat membri ai Comisiei locale pentru situaţii de urgenţă Fântânele, sprijiniţi de echipe ale ISU Suceava, s-au găsit în albia râului Siret, 693 de copite de cai. Acestea erau împrăştiate pe o rază de aproximativ 500 de metri şi multe dintre copite fuseseră acoperite de mâl.

Autorităţile cred că toate copitele au fost răsturnate în albia râului Siret înainte de data de 22 decembrie când s-au făcut manevre la Acumularea de apă Bucecea. Atunci s-au deversat cantităţi de apă în râul Siret, iar debitul apei a crescut de aproape opt ori şi resturile de cal au fost luate de ape şi răspândite în aval pe o lungime de 500 de metri.

Toate deşeurile de cal găsite au fost predate firmei Mondeco în vederea incinerării.

În acest caz se face o anchetă penală pentru depistarea persoanelor vinovate de poluare şi se verifică toate abatoarele din zonă din judeţele Suceava şi Botoşani.

fantanele copite

Singurul abator din judeţul Suceava care procesează carne de cal a fost deja verificat şi s-a stabilit că deşeurile nu puteau proveni de la acesta întrucât tot ceea ce a abatorizat a livrat în Polonia, inclusiv copitele şi capetele cailor abatorizaţi.

Poliţia continuă o anchetă pentru poluare prin evacuarea cu ştiinţă, în apă, în atmosferă sau pe sol a unor deşeuri sau substanţe periculoase.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean  Suceava a fost sesizat în cursul zilei de joi despre faptul că pe raza comunei Fântânele din judeţul Suceava şi comuna Vorona din judeţul Botoşani, în albia râului Siret sunt aruncate copite de cal.

La faţa locului s-au deplasat poliţişti, inspectori ai Gărzii Naţionale de Mediu Suceava şi Botoşani şi reprezentanţi ai primăriei din localitate, ocazie cu care în albia râului Siret, în dreptul satului Băneşti, comuna Fântânele, din judeţul Suceava şi pe partea cealaltă a râului, dinspre comuna Vorona, din judeţul Botoşani, au fost identificate iniţial copite de la aproximativ 100 de cai, vechi de circa 30 – 40 zile.

 


Intră acum și în grupul de