Nechifor: ” Anul acesta ne-am propus un buget care sa respecte principii”


Intră acum și în grupul de

Conferinta de presa

Catalin Nechifor, presedintele CJ Suceava:

„Trebuie sa intelegem ca fara respect e greu de facut adminstratie publica. Noi am fost nevoiti in 2013 sa achitam datoriile Guvernului Boc. Anul acesta ne-am propus un buget care sa respecte principii. Unul este cel al respectarii obligatiei de plata. E vorba de cea asumata pentru plata SMID. Dupa 3 ani in care CJ a furnizat sumele spre bugetel locale, multe localitati nu au primit nimic.

Riscam in caz de neplata sa nu terminam cel mai important proiect ecologic pentru Suceava. Costa mult si presupune efort, dar are beneficii majore pentru suceveni si localitati. Daca banii erau platiti pe etape, nu se simtea. Nu trebuia sa actionam radical. Am spus ca voi face asta si imi pare rau ca trebuie sa fac asta. Cine e de buna credinta, va fi ajutat la rectificativul de vara. CJ nu e beneficiarul principal al SMID. Localitatile sunt.

Sumele de anul asta sunt in cifre, un pic mai mari fata de 2013, cu 9,25 miliarde de lei vechi in plus. Am discutat foarte transant si punctual cu colegii din PDL. In felul asta nu putem continua. Daca nu facem ordine in sistem si nu ne respectam intre noi ca administratii, nu vom face nimic.

Nu inteleg de ce s-au suparat colegii din PDL ca nu s-au dat bani cand sunt localitati care nu au cerut nimic. E limpede. Cand nu ceri e clar ca nu au nevoie. Sunt localitati cu proiecte de dezvoltare mari si au primit buget pe masura. Regret ca nu s-a inteles. E greu sa dai mai mult decat zero unei localitati care nu cere nimic. Vom mai avea o sedinta ordinara spre finalul lunii si vom adopta bugetul propriu al judetului. Vom fi foarte atenti si atunci.

Suceava nu a platit nimic in 3 ani. Are datorii de 45 miliarde de lei. Campulung a platit tot, Falticeni nu a platit nimic in mandatul trecut, dar actualul primar a adus suma aproape la zi. La Dorna, suma e neachitata in totalitate. La Breaza, cu buget mic, o localitate care nu are drumuri comunale, ci doar forestiere a platit in plus cu 37 de lei. Ne vom regulariza cu ea anul asta.

Consiliile locale au obligatia sa cofinanteze etapizat sumele de bani. Ma astept ca la final suma de plata sa nu fie cea de azi. As vrea sa fie diminuata. Dar obligatiile de plata raman si vom merge pe principiul echitatii. Cand vom inchide proiectul, vedea exact ce e de facut si ce solutie adoptam. Vom transmite din nou adrese catre primarii pentru a prinde sumele in buget. Spun din nou, cei care platesc, vor fi compensati la vara cu sume de bani.”


Intră acum și în grupul de