Fortele NATO pot actiona impotriva avioanelor care violeaza spatiul aerian roman


Intră acum și în grupul de

Prin acest proiect legislativ se creeaza cadrul juridic pentru cooperarea fortelor aeriene romane cu cele ale NATO, in combaterea aeronavelor care utilizeaza neautorizat spatiul aerian.

Astfel, aeronavele apartinand statelor membre pot actiona in spatiul aerian al Romaniei, in scopul executarii in comun a serviciului de politie aeriana, in conditiile stabilite de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, dupa aderarea la Alianta Nord-Atlantica.

Ministerul Apararii Nationale este abilitat ca, potrivit acordurilor tehnice incheiate, sa realizeze permanent schimbul de date si informatii privind situatia aeriana cu sistemele similare NATO.

Raspunderea pentru controlul utilizarii spatiului aerian al Romaniei revine Ministerului Apararii Nationale, care este abilitat sa ia masurile stabilite de lege.

In conditiile apararii colective a spatiului aerian al NATO, conducerea elementelor nationale ale serviciului politie aeriana poate fi delegata de catre Ministerul Apararii Nationale structurilor specializate ale Aliantei prin transfer de autoritate.

In proiectul legislativ se mai prevede ca organele civile de trafic aerian instiinteaza oportun structurile specializate ale Ministerului Apararii Nationale despre aeronavele care urmeaza sa opereze in spatiul aerian al Romaniei, despre cele aflate in dirijarea lor sau despre care au informatii ca utilizeaza neautorizat spatiul aerian.

Impotriva aeronavelor care utilizeaza neautorizat spatiul aerian pot actiona si forte si mijloace aeriene apartinand altor state membre NATO, in conditiile stabilite prin intelegeri.

Utilizarea spatiului aerian al altor state de catre aeronave interceptoare apartinand Ministerului Apararii Nationale, pentru a actiona impotriva aeronavelor care utilizeaza neautorizat spatiul aerian, se face in conformitate cu prevederile intelegerilor incheiate in acest sens.

In scopul cresterii operativitatii in luarea deciziei pentru combaterea unei aeronave care utilizeaza neautorizat spatiul aerian al Romaniei, proiectul de lege propune abilitarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii de a stabili persoanele cu responsabilitati in domeniu.

Aceste prevederi intra in vigoare la 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial, se propune in proiectul legislativ.

Proiectul de Lege va fi transmis Parlamentului, spre dezbatere si adoptare.


Intră acum și în grupul de