Pretul apartamentelor din Suceava, in usoara scadere


Intră acum și în grupul de

Apartamentele din Suceava au continuat să se ieftinească, dar într-un ritm mai lent, preţul terenurilor e încă în scădere, iar chiriile la spaţiile de birouri rămân constante. Aşa arată piaţa imobiliară în a doua jumătate a lui 2013.

Preţul de vânzare al apartamentelor vechi din Suceava a ajuns în al doilea semestru din 2013 la o medie de circa 710 de euro pe metrul pătrat, în ușoară scădere de doar 1,5% faţă aceeași perioadă a anului anterior, și cu aproximativ 33% mai mic decât în perioada de început a crizei – relevă datele companiei de consultanţă imobiliară DARIAN.

Pentru al şaselea an consecutiv, compania Darian DRS SA, cel mai important jucător independent de pe piața de evaluări din România, prima companie din tara acreditata RICS la nivel corporativ, lanseaza studiul „Analiza pietei imobiliare” alaturi de “Indicele Imobiliar Darian”. Studiul cuprinde cele mai mari 27 de oraşe din Romania, analizând evoluţia pieţei pe fiecare sector al pietei imobiliare, fiind singura analiza exhaustiva de acest fel la nivel national, care ia in considerare prețurile de tranzacționare.

În cele mai scumpe zone ale oraşului – Centru şi Areni – apartamentele vechi cu două camere, de exemplu, s-au vândut cu preţuri cuprinse între 31.000 şi 40.000 de euro, în timp ce pentru acelaşi tip de apartamente din zone mai slab cotate, cum ar fi Burdujeni, preţurile au fost cuprinse între 26.000 şi 33.000 de euro.

Comparativ, la nivel naţional, în semestrul II din 2013, preţul mediu de tranzacţionare al apartamentelor vechi, a fost de aproximativ 684 euro/mp, în scădere cu aproximativ 41% față de perioada de început a crizei și cu aproximativ 2% mai mici comparativ aceeași perioadă din 2012. Cele mai scumpe apartamente rămân în continuare în Bucureşti, unde preţul mediu a fost în al doilea semestru din 2013 de 957 euro/mp.

În viitor tendința de scădere a prețurilor se va păstra cel mai probabil și pe termen mediu, în condițiile în care economia nu dă semne solide de redresare. Principalii factori ar putea fi cei determinați de limitarea finanțării bancare de programul Prima Casă și de veniturile insuficient de ridicate ale potențialilor cumpărători”, a declarat Adrian Crivii, preşedintele companiei de evaluare DARIAN.

Cât priveşte apartamentele noi, și acestea au avut o ușoară reducere de preț, ajungând în Semestrul 2 2013 la 723 eur/mp, în scădere cu aproximativ 1,5% față de aceeași perioadă a anului anterior, și cu aproximativ 32% mai mic decât în perioada de început a crizei.

În ceea ce priveşte terenurile din Suceava, preţurile acestora au înregistrat de-a lungul crizei imobiliare o reducere de aproximativ 67%, scăderea în ultimele 12 luni fiind de aproximtiv 8%.

 Raportul privind analiza pieţei imobiliare realizat de biroul Darian din Suceava, mai relevă faptul că prețurile de închiriere ale spațiilor de birouri rămân constante fiind situate în intervalul 6 – 8 eur/mp/lună pentru cele din zona ultracentrală cu suprafeţe mici, şi mai scăzute pentru spaţiile cu dimensiuni mai mari, aprox. 5- 6 eur/mp/lună.


Intră acum și în grupul de