Ion Burlui, despre operatiunea din Apuseni: „S-a incercat interpretarea politica a unei misiuni operative, (…) ceea ce nu este normal”

ion burluiFostul şef al ISU Suceava şi IGSU, Ion Burlui, susţine că structurile de intervenţie şi-au făcut datoria în cazul accidentului aviatic din Apuseni, dar aşa cum „iarna nu-i ca vara”, nici „la muntele nu este ca la câmpie”, precizând că în acest caz s-a încercat interpretarea politică a unei misiuni operative, scrie Gândul.info.

Potrivit sursei citate, generalul de brigadă Ion Burlui a transmis, joi, o declaraţie de presă referitoare la „demisia de onoare” din funcţia de inspector general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), în care arată că acţiunea de căutare a victimelor accidentului din Munţii Apuseni a fost condusă, de la nivelul zonei de căutare, de grupa operativă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Alba, iar coordonarea acţiunii s-a făcut de către IGSU, prin grupa operativă.

„Consider că din punct de vedere operaţional structurile proprii şi-au făcut datoria potrivit competenţelor, în condiţiile date, dar aşa cum «iarna nu-i ca vara», şi la munte nu este ca la câmpie. Oamenii care au intervenit în munţi sunt aceiaşi care intervin în toate situaţiile, riscându-şi viaţa pentru a o salva pe a altora”, a spus Ion Burlui.

Sursa citată arată că Burlui susţine că are aceleaşi remuşcări pentru toate victimele produse pe timpul situaţiilor de urgenţă şi că ar fi fost bine dacă i-ar putea salva pe toţi. Fostul şef al IGSU a mai spus că în acest caz „s-a încercat interpretarea politică a unei misiuni operative, condusă şi desfăşurată de structuri de intervenţie şi de tehnicieni, ceea ce nu este normal”„Există ministere, există miniştri, însă aceştia nu iau decizii operative, fiindcă nu au competenţe. Aceştia pot purta răspunderea ministerului pentru bugetul alocat, politica de personal la nivel total şi alte măsuri de ansamblu. O imixtiune a conducerii unui minister în acţiunile operative ale unei structuri nu ar fi benefică aşa cum structura operativă poartă răspunderea şi are obligaţia de a informa conducerea ministerului pentru acţiunile desfăşurate”, a precizat Burlui, care este de părere că mediatizarea accidentului,„cu direcţionare unilaterală fără a se vedea eforturile făcute de serviciile de intervenţie, nu este corectă”.

„Şi copiii fac greşeli în faţa părinţilor, dar aceştia nu-i omoară, fiindcă printre altele nu au drept de viaţă şi de moarte asupra lor. Pompierul este copilul acestui popor. Pe copilul tău nu poţi să-l faci «vierme» şi «incompetent» de faţă cu tot satul, în condiţiile în care îşi sacrifică timpul, familia, viaţa pentru binele tău şi îţi place să te lauzi şi să te asociezi cu el când ia note bune”, a mai arătat fostul şef al IGSU.

Gândul.info mai arată că Ion Burlui a precizat că operaţiunile de intervenţie şi activităţile de conducere şi coordonare a structurilor IGSU sunt bine definite în legislaţia privind managementul situaţiilor de urgenţă, fiind stabilite atribuţii şi responsabilităţi la toate nivelurile ierarhice, iar succesul unei intervenţii, indiferent de ce natură, ţine de munca în echipă, interinstituţională, de parteneriatul cu societatea civilă.

„Nicio acţiune practică, inclusiv o intervenţie în situaţii de urgenţă, nu poate fi desfăşurată în condiţii de perfecţiune totală; nu existăun sistem cu risc «0» în funcţionare. Mulţumesc colegilor mei pentru tot ceea ce au făcut şi fac zi de zi în îndeplinirea atribuţiunilor de serviciu. Mulţumesc tuturor pentru ceea ce au făcut pentru pompieri şi ceea ce fac cu adevărat pentru acest popor. Curaj şi Devotament”, a încheiat Ion Burlui, declaraţia de presă.

Şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Ion Burlui, a demisionat miercuri, ca urmare a situaţiei privind intervenţia în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni. Burlui declara că a demisionat „din demnitate” şi pentru a nu exista suspiciuni asupra colegilor săi care au intervenit în teren, după accidentul aviatic.

Reamintim că pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.