Judetul Suceava a fost reprezentat la “Primu’ Turneu Argo” organizat de catre Asociatia Romana pentru Gandire si Oratorie (ARGO), la Ploiesti


Intră acum și în grupul de

“S-ar putea să greşesc şi s-ar putea să ai dreptate, dar prin efectul nostru ne-am putea apropia de adevăr”, afirma Karl Popper. Cu acest gând în minte, în dimineaţa zilei de 10 ianuarie, odată cu ivirea zorilor, Bianca Ursache din clasa a XI-a A de la Colegiul “Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, împreună cu coechipierii: Cristina Varhanioschi (X A), de la Colegiul “Alexandru cel Bun” şi Cosmin Poenaru, de la Colegiul Naţional “Petru Rareş” Suceava, au reprezentat clubul Dialectica de la colegiul humorean, la o competiţie cu tradiţie,  PTA – Primu’ Turneu Argo, organizat de către Asociația Română pentru Gândire și Oratorie (ARGO), în cadrul Ardor Muntenia. A fost primul turneu Argo din activitatea lor de debateri.

Destinaţia finală a fost Ploieşti. Au fost aşteptaţi de câţiva voluntari care i-au îndrumat spre locul în care urmau să fie cazaţi, iar după ceva peripeţii au găsit în cele din urmă căminul. Vremea a fost de partea lor de aceea după o plimbare prin oraş spre seară, au servit cina oferită de organizatori şi au aşteptat ziua competiţiei care se anunţa destul de plină şi solicitantă.

Dimineaţa devreme s-au îndreptat spre Colegiul “Toma Socolescu”, unde urma să aibă loc competiţia. Toţi participanţii au fost invitaţi să se implice în workshop-uri. Au avut de ales între diferite tematici: stil, reply etc. Imediat după prânz au fost organizate 4 runde, iar trei dintre ele au fost jucate pe moţiuni pregătite, precum „Acest Parlament crede că tinerii români care lucrează în străinătate aduc mai degrabă un beneficiu României” şi „Acest Parlament crede că o carieră artistică dăunează copiilor până în 14 ani”, iar una a fost de tip impromptu, moţiunea a fost anunţată în acelaşi timp tuturor participanţilor care au avut la dispoziţie o oră să se pregătească, fără acces la telefoane sau tablete. Moţiunea acestei runde a fost Acest Parlament crede că părinții nu ar trebui să își mintă copii în legătură cu existența oricărei creaturi fictive (Moș Crăciun, Bau-Bau, Iepurașul de Paște, Moș Ene). Ultima rundă s-a terminat în jurul orei 22:30 şi a însemnat o experienţă unică, activitatea desfăşurându-se seara târziu.

După o zi plină, echipa judeţului Suceava a fost informată că a avut două victorii şi două înfrângeri, clasându-se pe locul 39 din 107, iar ca vorbitori individuali s-au aflat în prima treime a clasamentului. Ultima zi a fost puţin mai relaxantă în prima parte, toţi au avut ocazia să vizioneze una dintre semifinale şi o parte din finală doar, fiind nevoiţi să se întoarcă acasă.

PTA a fost un concurs menit să îndrume tinerii elevi pasionaţi de dezbateri, să dezvolte mai mult decât un mediu competitiv şi cu siguranţă va rămâne în amintirea participanţilor. A fost o primă experienţă care a însemnat participare, implicare, colaborare şi în primul rând concurenţă.

Prof. Brînduşa Luminiţa Cîmpan şi Bianca Ursache, clasa a XI-a A, Colegiul “Alexandru cel Bun”, Gura Humorului


Intră acum și în grupul de