Nechifor: Miercuri, vom adopta bugetul propriu al CJ Suceava


Intră acum și în grupul de

Catalin Nechifor 3Conferinta de presa

Catalin Nechifor, presedintele CJ Suceava:

„Miercuri, vom adopta bugetul propriu al CJ si am transmis deja materialele in termen legal. Am incercat sa punem pe tapet o chestiune punctuala foarte importanta. Dupa o analiza financiara cu directiile de specialitate din CJ, am constatat ca exista o nevoie de finantare pentru a ne inchide pe principalii indicatori si pentru ca avem doua credite bancare in derulare pentru drumurile judetene mai sunt de restituit sume mari de bani.

Gradul de indatorare al CJ este acum de 10%. Maxim e permis pana la 30%. Am reusit sa discutam doua dimensiuni. Principal o valoare pe care vrem sa o imprumutam pentru aeroport de 13 milioane de lei. Trebuie sa asiguram o cofinantare de 10 milioane lei.

In 2013 executia bugetara a fost de 8,5 milioane lei. La aeroport s-au mai facut investitii si ne-am propus pe 2014 sa finalizam aerogara care poate costa maxim 4 milioane lei.

Chiar daca vremea e neprielnica, lucrarile continua la aeroport si in conditii de frig e mai usor de lucrat. Va trebui sa fim convergenti cu toate elmentele de la Salcea. Pista, instalatiile conexe si aerogara. Pentru partea de drumuri, exista investitii in derulare si nu putem antama noi lucrari decat dupa ce finalizam ce am inceput. Cele 7 milioane de lei pe care vrem sa le imprumutam vor merge pentru mai multe asfaltari. Sunt parte din cele in derulare pentru dezvoltarea judetului. Riscam sa nu putem derula aceste investitii. Avem si obligatia de a obtine si un aviz pentru acest imprumut si apoi licitatia bancara.

Doresc sa discut acest imprumut si cu sefii de grupuri politice din CJ. I-am rugat sa vina la o discutie azi, la ora 13, si sper ca miercuri sa fie un vot favorabil. Sper ca dupa consultari sa fie toata lumea de acord. E un imprumut major pentru judet si e pentru obiective extrem de importante.

Pot confirma despre un proiect complementar la zona de situatii de urgenta. Practic, e clara realocarea de sume pentru a face un nou sistem regional si Suceava va primi 5 autofreze de zapada si un vehicul senilat de tip ATV. Valoarea proiectului de  25 milioane lei la care se adauga 66.000 lei pe care fiecare judet din zona NE. Sper ca viitorul sezon sa ne prinda cu aceste utilaje in curte.

Judetul este sub control din punct de vedere al circulatiei rutiere. Se circula in conditii de iarna, mai cu atentie, si monitorizam cu atentie situatia. Se pare ca va veni un nou val de temperaturi scazute si de zapezi, dar vom reveni cu date certe.

Decizia cu scolile a fost luata la nivel central. Situatia era complicata. Suceava e un teritoriu mai complicat. Sunt scoli la distante mari si puteau aparea dificulati in acest sens. Vom vedea daca se va mentine decizia inchiderii scolilor si in cursul zilei de marti. Suceava a iesit din Codul Galben, dar asteptam un nou val de frig si de zapezi si evolutia e foarte scurta. Cred ca inchiderea scolilor a fost o masura buna.

Daca vom reusi angajarea imprumutului, gradul de indatorare al CJ va creste la 17%, dar va scadea peste 4 ani la 10%.

Suntem si noi preocupati de situatia de la Cernauti. Se pare insa ca situatia s-a mai calmat. Am discutat cu oameni care sunt importanti in regiune. Acum proiectele noastre comune nu au sincope majore. Cand discutam despre elemente pe termen mediu si lung nu ne putem exprima. E o chestiune din politica interna a lor si nu pot da sfaturi. Suntem preocupati de ce se intampla dincolo.”


Intră acum și în grupul de