Nechifor: Problemele din agricultura suceveana pot fi depasite doar prin asociere


Intră acum și în grupul de

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Ioan Nechifor, a declarat, duminică, în cadrul unei întâlniri organizată de Asociaţia „Plaiul Bucovinei” la Adîncata, că dificultăţile şi provocările întâmpinate atât de agricultura românească, cât şi de agricultura suceveană în particular, pot fi depăşite doar prin asociere.

La întâlnire au participat directorul Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Suceava, Vasile Schipor, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Suceava, Eugen Mogoş, directorul Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor, Vasile Costan şi şeful Consiliului Judeţean al Camerei Agricole Suceava, Sorin Arcadie Popescu, evenimentul fiind moderat de către Șeful Asociaţiei „Plaiul Bucovinei”, domnul Vasile Blanari.

Cei peste două sute de crescători de animale au luat parte la o întâlnire interactivă astfel încât au putut fi discutate diverse probleme din domeniul agriculturii întâmpinate de către aceştia.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Ioan Nechifor, a precizat că principala dificultate pe care o întâmpină agricultura suceveană, şi nu numai, este identificarea pieţei.

„Eu cred că cea mai mare dificultate pe care o avem în acest moment este identificarea pieţei iar piaţa pentru desfacerea unui produs de origine agricolă sau animală este pe două dimensiuni. Pe de o parte avem piaţa internă iar pe de altă parte piaţa externă. Din păcate, în ambele situaţii de piaţă, internă şi externă, ne confruntăm cu aceleaşi dificultăţi” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Ioan Nechifor.

Totodată, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Ioan Nechifor, a apreciat că produsul agricol sucevean trece prin foarte multe mâini până ajunge să fie comercializat într-o ţară străină şi de aceea şi preţul primit la începutul acestui lanţ este foarte mic. O soluţie viabilă în acest sens este gândirea judeţului Suceava ca brand naţional într-un context geopolitic mai larg astfel încât să existe o componentă mai largă pentru exportul produsului agricol sucevean.

nechifor

Cătălin Nechifor a arătat că judeţul Suceava are o zonă de excelenţă a cartofului, o zonă de excelenţă a mărului, o zonă foarte bună reprezentată de bazinul Milişăuţi – Iaslovăţ unde avem murături şi partea zootehnică, atât în zona montană cât şi în zona de şes. În aceste condiţii, conceptul de parc industrial bazat pe agricultură trebuie să înceapă să facă paşi, să existe ca atare deoarece piaţa nu aşteaptă iar condiţiile se schimbă foarte repede.

În discursul său, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, a făcut referire şi la faptul că judeţul Suceava este un judeţ economic bazat foarte mult pe agricultură. Tocmai de aceea trebuie ţintit bine printr-un proiect corect care are puterea de a crea locuri de muncă, are puterea de a crea structuri economice în localităţile judeţului Suceava.

“Avem câteva zone în Suceava în care populaţia s-a dus către o medie de vârstă destul de avansată în care nu mai există dorinţă de a face agricultură şi în care tinerii pleacă la oraş sau în alte ţări. Eu cred că e momentul să dăm semnalul de asociere prin instituţii, prin aceste formule care vor veni, prin finanţări pentru sprijinul tânărului fermier. Pentru ceilalţi dintre dumneavoastră, încercăm să găsim altfel de politici de a vă ajuta inclusiv în zona bancară, să găsim soluţii astfel încât ceea ce faceţi dumneavoastră să aibă suport din partea statului şi ceea ce facem împreună de fapt să simţim împreună. Statul este dator să creeze politici, Consiliul Judeţean vă stă la dispoziţie”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.

În loc de concluzii, Cătălin Nechifor, a apreciat că “în Suceava trebuie accelerată formarea profesională. Avem câteva licee, câteva şcoli care sunt tradiţie în acest sens, la Fălticeni, la Rădăuţi, la Dorna Candreni şi aştept prin dumneavoastră, prin asociaţii, prin instituţii să venim cu propuneri concrete cu ceea ce este nevoie în formarea profesională a tinerilor pe domeniile de specialitate din agricultură.”


Intră acum și în grupul de