Acasă Actualitate Limba romana isi pierde statutul de limba regionala in zona Cernauti

Limba romana isi pierde statutul de limba regionala in zona Cernauti


Intră acum și în grupul de

Parlamentul Ucrainei a abrogat duminică legea privind bazele politicii de stat în domeniul limbilor, votul fiind acordat de 232 de deputaţi, în condiţiile în care erau necesare 226 de voturi, a anunţat agenţia ITAR-TASS, preluată de presa română.

cernauti 2013 219



Această lege intrase în vigoare în august 2012 şi a fost criticată de opoziţie.

Prin legea privitoare la bazele politicii de stat în domeniul limbilor inclusiv limba română a devenit limbă regională în mai multe localităţi din Ucraina, în special în state din regiunea Cenăuţi.

Totodată,  limba rusă a primit statutul de limbă regională în zonele unde este considerată ‘limbă maternă’ de cel puţin 10% din populaţie. Potrivit guvernului ucrainean, limba rusă a obţinut atunci statutul de limbă regională în 13 din cele 27 de regiuni ale Ucrainei.

Unul dintre liderii forțelor de opoziție, Arsenii Iaţeniuk, pe pagina sa de facebook a menționat: “Trebuie să elaborăm o nouă lege privind limbile în Ucraina, trebuie să mergem pe o cale a unității naționale, pentru ca să fie în siguranță toate comunitățile naționale și limbile acestora”.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version