Catalin Nechifor: „Eu imi doresc continuarea parteneriatelor cu Ucraina in bune conditii”


Intră acum și în grupul de

„O schimbare din Ucraina nu ne afectează prea mult”, a declarat, luni, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, la o şedinţă privind proiectele transfrontaliere derulate prin POC România-Ucraina-Republica Moldova.

Potrivit şefului administraţiei judeţene sucevene, schimbările din Ucraina nu influenţează prea mult cooperarea în cadrul proiectelor transfrontaliare pentru că partenerii sunt bine stabiliţi.  Nechifor a precizat că dacă vor exista dificultăţi în implementarea unor proiecte sunt şi posibilităţi de forţă majoră, dar că acestea sunt situaţii prevăzute în contract şi se vor aplica dacă e necesar. „Eu îmi doresc continuarea parteneriatelor cu Ucraina în bune condiţii. Cred că relaţiile comune create vor putea merge mai departe”, a spus Nechifor.

nechifor, sinescu, slusarciuc

Preşedintele CJ Suceava a mai declarat că nu ştie ce se va întâmpla din punct de vedere administrativ în Ucraina mai mult decât ceea ce află din programele de ştiri, dar că este convins că Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră (BRCT) Suceava pentru graniţa România-Ucraina va fi un partener extrem de serios. „Sunt convins că BRCT  va fi un partener extrem de serios şi care va fi lângă noi pentru a ne ajuta să avem o absorbţie mai ridicată a fondurilor europene. Vă îndemn pe toţi, indiferent de poziţia din judeţ, să aveţi deschidere către Ucraina”, a spus Nechifor.

Directorul BRCT Suceava, Marcela Şlusarciuc, a declarat că este important ca în domeniul cooperării transfrontaliere să fie continuate proiectele şi le-a spus primarilor suceveni prezenţi la şedinţă să înceapă să pregătească proiecte pentru finanţarea 2014-2020.

Din cei 126 de milioane de euro alocaţi pentru actualul Program Operaţional de Cooperare România-Ucraina-Republica Moldova s-au utilizat 72 de milioane de euro din care 44 de milioane de euro prin atribuire directă unor proiecte mari, cu acordul Comisiei Europene. De remarcat este că din proiectele contractate 40 la sută din sume au fost pentru partea română, 35 la sută pentru partenerii din Republica Moldova şi 25 la sută pentru cei din Ucraina.


Intră acum și în grupul de