Pericol de explozie intr-un bloc din cartierul Obcine dupa ce un barbat a incercat sa inlocuiasca, la subsol, capul unei butelii cu gaz


Intră acum și în grupul de

Dispeceratul pompierilor militari suceveni a fost anunţat sâmbătă seara, în jurul orei 18.30,  prin 112 despre faptul că se simte un puternic miros de gaz, în scara unui bloc de locuinţe situat pe str. Viitorului, din cartierul Obcini al municipiului reşedinţă de judeţ.

ISU Pompieri interventie

La faţa locului s-au deplasat militarii Detaşamentului de pompieri Suceava, cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă şi o autospecială C.B.R.N. (Chimic-Biologic-Radiologic-Nuclear).

Pompierii au ventilat natural casa scării şi, concomitent, au efectuat măsurători cu aparatul “MULTIPAD 2”, constatându-se că nivelul concentraţiei de gaz maxim admis era depăşit.

Proprietarul unei locuinţe din acel bloc, Sorin C, a relatat faptul că a încercat să schimbe capul robinet de la o butelie de voiaj. Operaţiunea a efectuat-o în subsolul blocului, iar în momentul în care a detaşat robinetul, gazul rămas în interiorul buteliei s-a răspândit în atmosferă.Bărbatul a părăsit imediat zona deoarece aerul era irespirabil şi exista pericolul de intoxicare cu gaz şi chiar asfixiere. Un alt posibil pericol generat de operaţiunea asupra buteliei a fost cel de explozie, în cazul în care în apropiere ar fi existat o sursă de aprindere, provenită fie de la o ţigară sau un chibrit, fie de la un arc electric, prin acţionarea unui întrerupător.

Faţă de iresponsabilitatea cetăţeanului, pompierii militari vor aplica măsuri contravenţionale potrivit competenţelor şi gravităţii faptei, prin sancţionarea cu amendă în cuantum de până la 5.000 de lei, se arată într-un comunicat al ISU Suceava.

Totodată, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava solicită şi pe această cale tuturor cetăţenilor, instituţiilor de învăţământ, asociaţiilor de proprietari şi administraţiilor publice locale să întreprindă măsurile educativ-preventive necesare, astfel încât toate aceste activităţi cu risc de incendiu sau explozie să se execute cu luarea măsurilor de protecţie, pentru a nu pune în cumpănă viaţa sau integritatea corporală şi bunurile semenilor noştri.


Intră acum și în grupul de