Baisanu: „Cand necuratul isi baga coada, primarul e la celalalt capat al firului”


Intră acum și în grupul de

Alexandru BaisanuConferinta de presa

Alexandru Baisanu, deputat, presedintele PNL Suceava:

„In Suceava, exista doi oameni care nu dorm noaptea. Unul e Lungu care nu doarme de frica, de spaima ca afacererea lui cu Bioenergy sar putea fi intrerupta de cetatenii municipiului. Altul sunt eu ca nu pot dormi la gandul ca unul ca Lungu poate prosti un oras intreg aruncand miliarde de lei si milioane de euro pe apa Sambetei, in tevi, pe care mai apoi sa le faca cadou unei SC ce  va mulge bani de la oameni care vor plati facturile.

Ma ingrozeste ca Lungu care a facut ce a vrut 10 ani la Suceava, si nu ma leg de faptul ca mai da o sarma sau un mic, dar acum e vorba de un tun pe care sucevenii il vor plati in urmatorii 20 de ani. M-am uitat in caietul de sarcini si am vazut ca retele de distributie trebuie refacute in proportie de 60 %. Ma ingrozeste gandul ca unul ca el apara mai mult interesele unei SC decat ale cetatenilor. Unul ca el e inca primar al Sucevei si nu a inteles rolul sau.

In caietul de sarcini nu e trecuta nici o posibilitate de rezilere de catre Primarie. Cei care vor castiga licitatia, vor domni peste tevile sucevenilor timp de 20 de ani. E ceva gen Rosia Montana.

Ultimele declaratii ale sale scot in evidenta ca e foarte  interesat de aceasta afacere pe care si-o asuma. Si tot sustine cu tarie ramanerea la sistemul centralizat. De ce face asta? Faptul ca reactionat atat de virulent in urma unor propuneri ale PNL, imi spune mie ca ceva e necurat la mijloc. Si cand necuratul isi baga coada, primarul e la celalalt capat al firului. Daca se va trage de fir se va ajunge exact in buzunarul de la spate al lui Lungu.

Primaria trebuie sa aiba in continuare un rol in distributie si nu trebuie sa lase crearea unui monopol la Suceava. Acel privat care va veni va da drumul la pompe, se va uita la pierderi si apoi asteapta facturile, iar Primaria e obligata sa investeasca 60 milioane de euro.

Ca liberal si ca om de afaceri, cand vad bugetele necesare pentru rezolvarea problemei, e clar ca se alege solutia cea mai ieftina si mai buna. Centrale de apartament pentru cei care nu au si s-ar cheltui cam 8 milioane de euro si nu 60. Ce ar insemna sa ceri unei firme sa iti ofere insa 20.000 de centrale de apartament.

Intre a distruge iar strazile si a baga inca 60 milioane de euro in pamant, PNL crede ca e mai bine sa investesti in centrale pentru apartamentele ramase. Noi am venit cu o propunere de bun simt. Nu am vazut nici o incercare a primarului de a discuta lucrurile astea macar la nivel de CL. Macar de a le baga in seama. Motivatia dusa de eminenta cenusie a Sucevei e ca in 2005 s-a decis de un CL ca vom merge centralizat. Deci un copil nascut in 2005 are 9 ani. Incerc sa ii explic lui Lungu ca asa cum evolueaza specia umana, la fel e si cu urbea. Lucrurile s-au mai schimbat si apar solutii noi.

Lungu, intelege ca societatea evolueaza si trebuie sa intelegi ca in afara de neuronii tai, mai avem si noi cate unul-doi. Si nu mergem incolonati. 23 de consilieri locali, indiferent de cat de seriosi sunt si aplecati pe problema nu cred ca merita sa aiba pe umeri presiunea asta. PNL considera ca ar trebui sa gasim si solutia occidentalilor-referendum. In Elvetia, pentru toate problemele importante se duc la referendum oamenii.

Referendumul e o arma a suceveanului impotriva abuzului chiar si acelui pe care l-a votat candva. Problema e importanta si trebuie sa decida sucevenii. Au dreptul de a se folosi de banii lor cand vor si cat vor. Nu vor fi salvati doar cei 20.000 cu apartamente bransate, ci si cei multi, peste 21,000 care au centrale proprii. Primarul se comporta ca un socialist fara orizont. Iar de la cei care s-au privatizat de Termica si da la ceilalti. Nu e normal, si majoritatea cetatenilor ar vrea ca banii lor din impozite si taxe sa mearga spre teatru spre spital, scoli si sport. Ii amintesc lui Lungu ca fiecare pasarica moare pe limba ei.

Lungu a anuntat ca a cheltuit cu Termica cam 100 milioane de euro. Daca facem un calcul, cu banii astia facea 3000 de apartamente. Ai fi dat, dle Lungu, gratuit case. Mare lucru. Sau 50 de km de autostrada, sau 400 de gradinite sau 50 de scoli bine dotate sau 12,6 km de metrou. Dar tu, Lungu, ai vazut asta doar in filme. Plata facturilor la gaz pe 20 de ani, daca 36.000 de apartamente ar fi avut centrale termice. Plata la gaz pentru toti sucevenii, Ioane!

Daca am bagat in mirtoaga asta atatia bani, mai are sens sa mai bag inca 60 miioane de euro si sa dau reteaua unei SC private? Daca specialistul contabil din tine, Ioane, spune ca e normal, atunci e normal, dar nu m-as increde nici in studiile tale si nici in mintea ta. Eu ma incred in ce spun sucevenii. De aceea, repet, si spun ca problema e una majora si ar trebui transata de suceveni prin referendum. Daca sucevenii vor vrea sa bagam bani in retele si apoi Sfantul 10 %, noi ne vom supune. Daca sucevenii, vor vrea insa altfel, atunci dle Lungu va trebui sa faci ce spun oamenii si moraliceste ar trebui sa gaseasca o solutie sa lase municipiul sa se dezvolte. Timp de 10 ani a mers cu frana pusa. Am ajuns cel mai ponosit oras din Moldova.

Ii mai spun dlui Lungu ca am convingerea ca indiferent de partide, consilierii vor incepe sa inteleaga ca ei conduc Primaria si nu Lungu. PNL nu vrea sa se aseze in spatele unei afaceri private girata de Lungu. Nu am nici o problema cu Bioenergy. Ii salut pentru investitia facauta.  Ei si primarul trebuie sa inteleaga ca in afaceri intri in concurenta. Cand ai monopol, joci pe piata cu orice pret. Cand exista alternative pretul scade si creste calitatea. De abia de atunci Bioenergy va intra in concurenta cu centralele sucevenilor si va oferi preturi mai bune si calitate mai buna. De ce nu te-ai gandit, Ioane, sa dai gratuit aburul facut de Bioenergy. Daca pe tine nu te-a costat nimic, de ce nu il dai la jumatate de pret macar?

Avem nevoie de 8 consilieri care sa voteze asa ceva. Noi avem acum 6 consilieri. Speram in sprijinul celor de la PSD daca se gandesc la ideologia lor si o respecta. Daca nu, ma gandesc ca ar putea exista de la PDL doi oameni care mai au ratiune si care cred ca Lungu si-a facut plinul si ca e suficient.

Si pe Lungu un referendum l-ar scuti de puscarie. Daca poporul vrea sa fie furat in continuare, nu va avea probleme. Daca nu vom gasi intelegere la inca 2 consilieri, vom strange semnaturi la oameni. Personal, voi bate la usa oamenilor pentru a-i convinge ca e o solutie care merita bagata in seama. Aducem daca trebuie si oameni de la Baia Mare ca sa explice sucevenilor cum au scapat de problema si nu sunt in sistem centralizat.

La partide, uneori, primeaza interesele unuia sau altuia. Noi am vrea sa salvam onoarea si a PSD, PDL si PPDD. Am vrea sa ii aducem pe toti la aceeasi masa.”


Intră acum și în grupul de