Mai multi mineri din Suceava ameninta ca se blocheaza in subteran


Intră acum și în grupul de

Un număr de 17 mineri de la Exploatarea Minieră de la Crucea aparţinând Companiei Naţionale a Uraniului, se află în subteran şi ameninţă că se blochează acolo dacă revendicările lor nu sunt soluţionate.

Potrivit prefectului de Suceava, Florin Sinescu, cei 17 au transmis o scrisoare conducerii CNU în care solicită, printre altele, afişarea publică a salariilor din companie, cer ca cel mai mare salariu să nu depăşească 5000 de lei, doresc mărirea salariilor cu 14 la sută, acordarea de prime în cuantum de 600 de lei de Paşti, Crăciun şi Ziua Minerului, şi ca norma zilnică de hrană să fie de 13 lei şi dar şi ca  noua grilă de salarizare să fie pe două componente, suprafaţă şi subteran.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a menţionat că sindicatul din cadrul exploatării nu a achiesat la protestul celor 17 mineri.

 Sinescu a spus că în punctul de lucru Botuşanu şi în punctul de lucru Crucea activitatea se desfăşoară normal, în primul lucrând circa 230 de angajaţi, iar în al doilea lucrează 130 de angajaţi, „Doar cei 17 nu lucrează. A coborât directorul adjunct la ei să discute”, a spus prefectul.

 El a menţionat că directorul Companiei Naţionale a Uraniului, Ioan Moraru, se află în zonă şi discută cu liderii sindicali.

 Exploatarea minieră Crucea este singura exploatare de uraniu funcţională din ţară, având două puncte de lucru – Crucea şi Botuşanu


Intră acum și în grupul de