Limba franceza va ajunge din nou prima limba straina studiata. Vezi ce s-a discutat la Suceava la Conferinta presedintilor Adunarii Parlamentare a Francofoniei-Regiunea Europa


Intră acum și în grupul de

Limba franceză ar putea redeveni prima limbă străină studiată în ţările din Europa Centrală şi de Est. Acesta este proiectul supus dezbaterii la Suceava Conferinţei preşedinţilor Adunării Parlamentare a Francofoniei-Regiunea Europa care s-a desfăşurat sâmbătă şi duminică.

ardeleanu francofonie

Şeful delegaţiei României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei, deputatul de Suceava Sanda Maria Ardeleanu, a anunţat, sâmbătă, la Suceava, un proiect prin care în ţările din Europa Centrală şi de Est, franceza să fie prima limbă străină de studiu, succesiv cu limba engleză.

Ardeleanu, care participă, la Suceava, la Conferinţa preşedinţilor Adunării Parlamentare a Francofoniei din regiunea Europa care are ca temă intensificarea demersurilor de promovare a valorilor francofone în Europa Centrală şi de Est a declarat într-o conferinţă de presă că proiectul personal pe această linie pe care îl propune este ca limba franceză să redevină prima limbă străină de studiu în această zonă, succesiv cu limba engleză.

„Doresc să se poarte negocieri între instituţiile francofone, între factorii care pot influenţa realitatea francofonă din Europa Centrală şi de Est şi ministerele Educaţiei din ţările din această zonă pentru ca limba franceză să rămână în continuare limba de studiu numărul unu din şcoli în zonele în care franceza a fost limba franceză de studiu, pe rând, cu engleza. Un an, în şcoli, prima limbă străină să fie franceza, următorul  an, prima limba străină să fie engleza”, a spus Ardeleanu.

Ea a menţionat că este un om profund legat de realitatea şcolii, merge în şcoală, discută cu părinţii, cu elevii şi cu conducerile unităţilor de învăţământ şi că a constatat un  decalaj între dorinţele părinţilor copiilor şi al deciziei la nivel de şcoală.

franofonie expo

„Lucrurile trebuie clarificate. Să vedem cine hotărăşte. Dacă hotărăşte conducerea şcolii, arbitrar, în numele părinţilor şi copiilor care vor de foarte multe ori să studieze franceza”, a spus deputatul.

Ea a menţionat că Adunarea Parlamentară a Francofoniei trebuie să se bată pentru realizarea unor proiecte mari, de anvergură.

„Trebuie să revenim la relansarea francezei în acest spaţiu, iar Adunarea Parlamentară a Francofoniei, ca factor politic decizional, să vadă care sunt argumentele noastre şi să le ducă mai departe către cei care pot să ia decizii politice”, a spus Ardeleanu.


Intră acum și în grupul de