Jean Paul Wahl si Sanda Maria Ardeleanu la Suceava: Romania trebuie sa ramana pe harta francofoniei


Intră acum și în grupul de

Preşedintele regiunii Europa a Adunării Parlamentare a Francofoniei, Jean-Paul Wahl, care a participat în week-end la Suceava, la Conferinţa preşedinţilor din Europa din Adunarea Parlamentară a Francofoniei  a declarat că scopul întâlnirii este cel de examinare a situaţiei francofoniei.

jean paul wahl

„Francofonia nu este doar apărarea limbii franceze, dar este o forţă care reuneşte ţările care au ca limbă oficială limba franceză, dar şi care au o tradiţie istorică şi culturală şi legături cu cultura şi civilizaţia franceză”, a spus Wahl.

El a menţionat că francofonia nu se rezumă doar la cultură, ci este şi o forţă economică şi o forţă politică.

Întrebat de situaţia actuală a francofoniei, Jean-Paul Wahl a spus că ar trebui să o ducă mai bine.

„Francofonia ar trebui să o ducă mai bine. De asta suntem aici”, a spus Wahl.

Parlamentarul francez a menţionat că în cadrul lucrărilor de vineri, s-au purtat discuţii cu  reprezentanţi ai diverselor instituţii din România, cu parlamentari şi miniştri, iar sentimentul este că România nu este suficient reprezentată în sânul francofoniei.

„Avem sentimentul că România nu este suficient de recunoscută şi reprezentată în sânul francofoniei. Sunt convins că dintre toate ţările, în afară de cele care au franceza ca limbă oficială, România este cea care împărtăşeşte cel mai bine şi este mai apropiată de cultura şi civilizaţia franceză”, a spus Wahl.

El a menţionat că în acest an a început o acţiune la nivel mondial de consolidare a rolului ţărilor care nu au ca limbă oficială franceza, dar care vibrează şi au legături culturale şi istorice cu Franţa.

„În acest context, al Uniunii Europene, este evident că România trebuie să ocupe un loc important şi cu mai multă vizibilitate”, a mai spus preşedintele regiunii Europa a Adunării Parlamentare a Francofoniei.

francofonie

La rândul său, şeful delegaţiei României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei, deputatul PDL de Suceava Sanda Maria Ardeleanu, a declarat că a reuşit organizarea acestei conferinţe a preşedinţilor la Bucureşti şi Suceava pentru a prezenta modelul românesc al francofoniei.

Ardeleanu a apreciat că participarea reprezentanţilor delegaţiilor europene la Adunarea Parlamentară a Francofoniei la această conferinţă va avea un rol important în ceea ce priveşte viitorul francofoniei în Europa Centrală şi de Est.

Ea consideră că există riscul să se piardă valorile tradiţionale şi crede că francofonia trebuie să continue să fie în România şi în partea centrală şi de est a Europei un factor, un instrument activ în democraţie, în asigurarea păcii.

Şeful delegaţiei României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei a mai declarat că în cadrul discuţiilor s-a reliefat distanţa între discursul francofon şi realitatea francofonă.

„Există o preocupare la nivel de discurs, dar mai puţin la nivel de fapte”, a spus Ardeleanu.

Parlamentarul român a subliniat că în dezbateri s-a vorbit despre eşecul francofoniei în această zonă a Europei.

„Pentru prima oară am auzit personalităţi ale militantismului francofoniei în România care au recunoscut faptul că francofonia a pierdut câteva bătălii. Sigur, nu suntem la capătul războiului, dar trebuie să recuperăm. Dorinţa este ca România să rămână pe această hartă a francofoniei. Implicată, dar cu recunoaştere pentru că, din păcate, recunoaşterea noastră instituţională este foarte slabă”, mai declarat Sanda Maria Ardeleanu.

 


Intră acum și în grupul de