Victimele masacrului de la Fantana Alba vor fi comemorate la Radauti. Detalii aici


Intră acum și în grupul de

 La solicitarea senatorului Viorel Badea, vicepreşedinte al Comisiei românilor de pretutindeni şi a senatorului PDL de Suceava, Gheorghe Flutur, Biroul Permanent al Senatului a aprobat, luni, organizarea unei manifestări de comemorare a victimelor de la Fântâna Albă, supranumit „Katyn-ul românesc”.

Astfel, potrivit lui Flutur, Comisia românilor de pretutindeni va comemora, în data de 2 aprilie, la Rădăuţi, masacrul de la Fântâna Albă. Parlamentarul sucevean a precizat că manifestarea în memoria celor ucişi în data de 1 aprilie 1941 în pădurea Varniţa se va desfăşura la Biblioteca din Rădăuţi şi că, ulterior, se vor depune coroane de flori la monumentul aflat în regiunea Cernăuţi în locul unde s-a produs masacrul.

flutur 4-2013

La aceste acţiuni, pe lângă autorităţile române, vor fi invitaţi şi consulul general al Ucrainei la Suceava, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor din regiunea Cernăuţi.

 La 1 aprilie, 1941 un grup mare de locuitori din mai multe sate de pe valea Siretului de pe teritoriul ocupat în 1940 de Uniunea Sovietică, purtând în faţă un steag alb şi însemne religioase au format o coloană paşnică de câteva mii de persoane şi s-au îndreptat spre noua graniţă sovieto-română cu intenţia de a ajunge în România.

 Cu aproximativ trei kilometri înainte de graniţa cu România, grănicerii sovietici ascunşi în pădurea Varniţa, au tras în grupul de oameni cu mitraliere, iar cei răniţi au fost ucişi după aceea cu lovituri de săbii şi hârleţe sau îngropaţi de vii.


Intră acum și în grupul de