Dragnea a semnat un contract de restaurare a mânăstirii Putna de peste 3 milioane de euro

Vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale, a semnat, joi, contractul de finanţare din fonduri nerambursabile pentru un proiect de restaurare, modernizare şi conservare a patrimoniului şi infrastructurii la mânăstirea Putna, în valoare de peste trei milioane de euro, scrie Gândul.info. Potrivit sursei citate, proiectul se numeşte „Restaurare, modernizare şi conservare a patrimoniului cultural, naţional şi a infrastructurii conexe la Mănăstirea Putna” şi va fi derulat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa 5, Domeniul Major de Intervenţie 5.1 – „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe”.

manastirea putna 2

„Vorbim azi de peste trei milioane de Euro, bani europeni, alocaţi pentru restaurarea mănăstirii Putna şi a infrastructurii conexe. Banii vor fi alocaţi pentru restaurarea şi consolidarea Casei domneşti, a atelierelor, a stăreţiei, a cramei şi a chiliilor care fac parte din ansamblul mânăstirii Putna, dar şi pentru sistemul electric şi termic al mânăstirii”, a spus Dragnea, după ce a semnat proiectul, împreună cu părintele stareţ Velnic Mihai, la sediul MDRAP.

Potrivit sursei citate, Dragnea a spus că mânăstirea Putna reprezintă un simbol cultural important pentru România, fiind legată direct de domnitorul Ştefan cel Mare, care „se odihneşte acolo”, şi de istoria pe care acesta a scris-o pentru poporul român. „Eminescu a spus că la Putna se află Ierusalimul neamului român. E un simbol central pentru cultura românească şi acest contract nu reprezintă numai o valoare economică şi turistică, ci este vorba de conservarea unui simbol naţional, cultural al poporului român, e un simbol al credinţei ortodoxe a acestui popor”, a spus Dragnea.

El a spus că proiectul a fost depus de către stareţul mânăstirii Putna în 2010, dar atunci nu a fost considerat important.

Dragnea a precizat că a ţinut ca proiectul să fie demarat cât mai repede astfel încât, peste doi ani, când se vor sărbători 550 de ani de la ctitorire, mânăstirea să arate aşa cum se cuvine.

Vicepremierul a menţionat că suma totală a proiectului este de 3,25 milioane euro, din care suma de la CE este de 3,15 milioane euro iar contribuţia românească este de 0,11 milioane euro, respectiv 90-100.000 de euro. El a spus a lucrările vor demara de îndată.

Dragnea a mai spus, răspunzând unei întrebări, că în zilele următoare va mai semna două contracte de finanţare pentru o mânăstire şi o biserică veche în Moldova, aflate în Suceava, respectiv Bacău. „E un domeniu căruia îi acordăm foarte multă importanţă. Discutăm de conservarea valorilor culturale, a tradiţiilor, a unor izvoare istorice cu relevanţă”, a spus Dragnea, mai scrie Gândul.info.