Parada Ecvestră din Ținutul Rădăuților

Și în 2017 Centrul Cultural PETRE ȚUȚEA are deosebita plăcere de a invita comunitatea locală rădăuțeană și nu numai, spre a sărbători Ziua Națională a Tineretului, la parada ecvestră organizată în Centrul Istoric al Municipiului Rădăuți.

Parada Ecvestră din Ținutul Rădăuților este organizată în parteneriat cu Clubul Sportiv Ecvestru Rădăuți, Hanul Voievozilor și Grajdurile Domnești și se va desfășura în ziua de 2 mai a.c. în intervalul orar 13.00-14.00 pe următorul traseu: Mănăstirea Bogdana – str. Bogdan Vodă BCR – giratoriu – str. Ion Nistor – Deutches Haus – Primăria – BCR – Mănăstirea Bogdana.

O însemnată parte a celor mai reprezentative exemplare cabaline din Ținutul Rădăuților – unul dintre simbolurile asociate valorilor bucovinenilor, vor participa la paradă spre desfătarea ochiului și sufletului comunității rădăuțene, cât și pentru ca turiștii aflați în mica vacanță de 1 Mai în pensiunile din zona Rădăuțiului să descopere unul dintre brand-urile de oraș pe care și actuala conducere a municipalității ar trebui să-l aprecieze la reala sa valoare, spre a-l fructifica ca pe un atu al dezvoltarii durabile a Rădăuțiului.

Această a patra ediție este susținută de Velicea SADDLEMAKER Transilvania, Mobila Dalin, Grup Mușatinii, Clinica NOVAOPTIC, VESTA, MegaPlast, OLYMPUS, EVOLIO, Logicom, MANZ HANSI I.I. și Servicii Comunale Rădăuți.

Asistența medicală de urgență a cailor participanți la paradă este asigurată de Centrul Medical Veterinar SALVAȚI ANIMALELE din Rădăuți.

 

Mirel  REMESCU

Director MarCom

Ziua Națională a Tineretului este marcată ca sărbătoare națională oficială începând cu 2005 în urma adoptării de către parlament a  Legii nr.425/2004 la inițiativa legislativă a 15 deputați reprezentând toate formațiunile politice parlamentare.

Istoria creșterii cailor de rasă la Rădăuţi se deapănă din anul 1792, când este înfiinţată LANDESGESTUETTS– UND REMONTIERUNGS DEPARTEMENT IN DER BUCOWINA ZU RADAUTZ pentru a se asigura necesarul de cabaline pentru cavaleria armatei austriece, începându-se cu 1400 capete (cai moldoveneşti, ruseşti, poloni, turceşti). După începerea primului Război Mondial herghelia a fost evacuată în Austria, iar după încheierea conflagraţiei, după unirea Bucovinei cu Romania la 28 noiembrie 1918, statul român o reînfiinţează, împroprietărind-o cu 3253 ha (721 ha teren arabil, 529 ha fâneţe naturale, 1294 ha păşune naturală, 464 ha pădure şi 221 ha teren ocupat de clădiri, drumuri, şanţuri şi teren neproductiv).

Actualmente, în Ținutul Rădăuților funcționează o herghelie la Rădăuți (având secții la Mitoc și la Brodina), cât și cluburi de echitație la Rădăuți, Sucevița și Hardic – Horodnic.