Studiu: 48 de miliarde de țigarete ilegale au fost consumate anul trecut în Uniunea Europeană. România și Austria sunt singurele țări unde a crescut volumul de ţigarete de contrabandă şi contrafăcute în 2016

Un nou studiu KPMG coordonat de RUSI arată că țigaretele de proveniență ilegală reprezintă peste 9% din consumul total din Europa în 2016. Incidența comerțului ilicit cu țigarete se menține la cote ridicate în Uniunea Europeana, cu un total de 48 miliarde de țigarete de proveniență ilegală consumate, mai mult decât volumul total cumpărat în mod legal în Franța, și au adus pierderi la bugetele de stat de 10,2 miliarde de euro.

De asemenea, în ciuda amenințării susținute, raportul arată că eforturile depuse de autoritățile competente au contribuit la scăderea globală a consumului de țigarete ilegale din Europa, de la 9,8% în 2015 la 9,1% în 2016. În plus, factorii macroeconomici pozitivi, precum și mediul stabil de stabilire a prețurilor au contribuit la reducerea cererii de produse ilicite.

“Raportul KPMG din acest an oferă încredere. Totuși, încă este nevoie de o abordare holistică a problemei comerțului ilicit cu produse din tutun. Trebuie să continuăm să colaborăm, să comunicăm, să luăm atitudine și să menținem parteneriatele puternice existente. După cum arată raportul, consumul de țigarete de contrabandă și contrafăcute a scăzut cu aproape 10% în 2016. Acestea sunt vești foarte bune, până în momentul în care observi că 48,3 miliarde de țigarete de contrabandă și contrafăcute au fost consumate, anul trecut, în regiune. Încă avem o problemă majoră”, a declarat Alvise Giustiniani, Head of Anti-Illicit Trade Department la Philip Morris International.

România și Austria sunt singurele țări unde a crescut volumul de ţigarete de contrabandă şi contrafăcute în 2016. Creșterea din România este cauzată în mare parte de dezvoltarea rețelelor de crimă organizată care operează pe teritoriul țării.

Pe plan local, consumul de ţigarete contrafăcute şi de contrabandă a crescut, în ultimul an, de la o medie de 15,6% în 2015, la 16,4% din consumul total, peste media europeană, de 9,5%.

România ocupă primul loc în top 5 țări cu cel mai mare consum de țigarete provenite din comerțul ilicit (Illicit Whites), cu  3,15 miliarde țigarete vândute pe piața neagră.  Marble și Ashima sunt printre cele mai traficate ţigarete de pe plan local, deținând peste 50% din piața neagră.

Concluzii relevante ale studiului:

  • 48,3 miliarde ţigarete de contrabandă şi contrafăcute au fost consumate în Europa, în 2016, ceea ce a costat guvernele pierderi de 10,2 miliarde de euro la bugetele de stat.
  • Ponderea consumului de țigări de contrabandă şi contrafăcute a scăzut cu 8,8% între 2015 și 2016, aceasta fiind cea mai mare scădere anuală înregistrată în 3 ani.
  • Ucraina a surclasat Belarus și a devenit sursa numărul 1 țigări ilegale, reprezentând 12% din totalul fluxului de țigări de contrabandă şi contrafăcute.
  • Cinci țări (Franța, Polonia, Marea Britanie, Germania și Italia) reprezintă 62% din consumul total de țigarete ilegale din Europa.
  • Munca continuă a autorităților care aplică legea și controalele tot mai stricte la frontieră au contribuit la reducerea consumului de țigări ilegale în UE.
“Mai mulți factori au condus la această scădere binevenită a consumului ilicit de țigarete, dar nu ar trebui să ne mulțumim cu atât. Lupta pentru combaterea comerțului ilegal ar trebui să fie mai puternică decât oricând. Trebuie să continuăm această luptă, pentru a elimina problema odată pentru totdeauna. 48,3 miliarde de țigări ilegale consumate în UE sunt mai mult decât dimensiunea întregii piețe de țigarete din Spania, iar acest lucru trebuie să se oprească. Zero ar trebui să fie scopul nostru final”, a adăugat Alvise Giustiniani.

Studiul independent a fost coordonat de către RUSI, având la bază datele cantitative furnizate de KPMG prin intermediul raportului anual al proiectului SUN, care investighează amploarea comerțului cu țigări ilicite în UE, Norvegia și Elveția. În acest an, pentru prima dată, RUSI a oferit o cercetare calitativă suplimentară, aducând o nouă dimensiune studiului.

Cercetarea calitativă suplimentară a celor de la RUSI dezvăluie modul în care grupurile de crimă organizată implicate în comerțul cu țigări ilicite se confruntă cu riscuri mult mai mici comparativ cu alte forme de criminalitate. În întreaga Europă, autorităților care aplică legea s-au concentrat îndeosebi pe activitățile criminale mai vizibile – în special asupra traficului de droguri – care sunt percepute ca fiind amenințări imediate. Între timp, profiturile care reies din aceste activități pot fi la fel de importante ca și cele legate de criminalitatea cu risc sporit. Țigările ilicite au costuri scăzute de producție și sunt ușor de transportat, înregistrând, totodată, vânzări mari și o cerere constantă din partea consumatorilor.

Cathy Haenlein, Cercetător pentru Crimă Organizată la RUSI vorbește despre flexibilitatea grupurilor care conduc piața. “Grupurile de crimă organizată implicate în comerțul ilegal cu țigări din Europa sunt din ce în ce mai diverse în ceea ce privește produsele pe care le transportă, le produc și le vând, precum și a rutelor și metodelor pe care le folosesc în acest proces.”

Charlie Simpson, colaborator pentru acest studiu în KPMG UK, a menționat: “Studiul din acest an relevă faptul că consumul de țigări ilicite a scăzut cu aproape 10% în 2016, cel mai mare declin înregistrat în ultimii trei ani. Cu toate acestea, este clar că piața ilegală a tutunului continuă să evolueze, deoarece cercetarea noastră din 2016 arată apariția unor noi mărci, precum și schimbări în țările care reprezintă surse principale de țigări ilegale.”

Despre Philip Morris International:

Philip Morris International Inc. (PMI) este liderul mondial al industriei de tutun, ce deține șase dintre top 15 branduri și produse la nivel internațional, ce sunt comercializate în peste 180 de piețe. Alături de fabricarea și comercializarea țigaretelor, incluzând Marlboro, brandul de țigarete numărul unu mondial, dar și al altor produse de tutun, PMI este implicat în dezvoltarea și comercializarea produselor cu risc redus (Reduced-Risk Products – RRPs).

PMI folosește termenul de ”produse cu risc redus” pentru produsele care au potențialul de a reduce riscul individual și efectele nocive asupra populației, o alternativă pentru fumatul tradițional. Prin eforturi multidisciplinare în dezvoltarea de produs, dotări tehnologice de ultimă generație și parteneri științifici de top, PMI își dorește să realizeze un portofoliu de produse cu risc redus, ce va conține cât mai multe oferte care să satisfacă preferințele fumătorilor, dar care să îndeplinească toate reglementările actuale.

Despre Philip Morris România:

În 1993, Philip Morris International a deschis o sucursală în București și, patru ani mai târziu, compania a început construcția unei fabrici ultra-moderne în Otopeni. Philip Morris comercializează astăzi aproape 40 de variante de mărci și are peste 800 de angajați. Philip Morris International (PMI) sprijină reglementări cuprinzătoare a produselor de tutun bazate pe principiul reducerii substanțelor dăunătoare. În 2015, compania a lansat tehnologia IQOS pe plan local, făcând parte din strategia inovatoare pentru produse cu risc scăzut.

 

 

loading...