InfoCons: Dublu standard al calității: Fanta cu mai puțin suc de fructe, Milka cu mai multe E-uri în România

InfoCons – Asociație pentru Protecția Consumatorilor a organizat un

studiu cu privire la existența standardului dublu de calitate între

produsele comercializate în România și aceleași produse

comercializate în alte țări.

 

În urma studiului au fost identificate două produse cu diferențe

în lista de ingrediente și valori nutriționale, respectiv Fanta

Portocale – Băutura răcoritoare carbogazoasă cu suc de portocale

și Milka Ciocolata cu lapte.

 

Fanta Portocale

 

În cazul băuturii răcoritoare, în urma analizei produselor din 3

țări, au fost sesizate diferențe cu privire la conținutul de suc

de fructe:

 

România: minim 5% suc de portocale, din concentrat

Marea Britanie: 3.7% suc de portocale și 1.7% suc de citrice, din

concentrat (5.

O altă diferență sesizata este reprezentată de numărul de

aditivi alimentari, în produsele din România regăsindu-se 5

aditivi, în cele din Marea Britanie 8 aditivi și, respectiv, în

Spania 10 aditivi.

 

4%)

Spania: 8% suc de portocale, din concentrat

 

Specialiștii de la Clinica de nutriție KiloStop ne avertizează cu

privire la E-urile regăsite în aceste produse:

 

„Cu cât numărul de aditivi alimentari este mai mare, cu atât

ficatul nostru are mai mult de muncă în a-i elimina. Observăm că

în Anglia și Spania găsim specificația: „conține o sursă de

fenilalanină”. Fenilalanina este un aminoacid care se află în

compoziția îndulcitorului aspartam. Există o afecțiune genetică

numită fenilcetonurie care reprezintă incapacitatea organismului de

a metaboliza fenilalanina. Fenilcetonuria este o afecțiune gravă

care poate duce la retard psihic dacă nu este tratată de timpuriu.

De aceea, produsele care conțin această substanță trebuie să

aibă pe ambalaj un avertisment în acest sens.”

 

Pe de altă parte, observăm că raportul este inversat în ceea ce

privește conținutul de carbohidrați (zahăr) și cel de calorii.

 

„După cum puteți vedea pe etichetă, are 0 nutrienți, adică 0

proteine, 0 grăsimi bune, 0 carbohidrați buni. Singura sursă de

carbohidrați este din zaharuri simple.

 

Aceste zaharuri au fost cândva carbohidrați complecși, benefici

pentru organism, însă mâna omului a înlăturat din aceștia

fibrele alimentare, vitaminele și mineralele și astfel au rămas

doar zaharuri simple, rele. Corpul nostru absoarbe rapid aceste

zaharuri, care se depun foarte ușor sub formă de grăsime,

determină creșteri și scăderi bruște ale glicemiei (a zahărului

din sânge), influențând astfel într-un mod negativ apetitul. Cu

alte cuvinte pot crește senzația de foame.

 

Zahărul nu este altceva decât un hoț de nutrienți. El nu numai că

aduce în corp doar calorii goale, ci pentru a fi metabolizat consumă

din rezervele de vitamine și minerale ale organismului. Așadar, pe

lângă faptul că Fanta nu ne aduce niciun beneficiu nutritiv, ea ne

mai și consumă din cantitatea de vitamine și minerale pe care o

avem în corp.” au completat specialiștii de la Clinica de nutriție KiloStop.

 

Milka Ciocolată cu lapte

 

În ceea ce privește produsul Milka Ciocolata cu lapte alpin, în

urma analizei produselor din 2 țări, principala diferență pe care

o observăm se referă la numărul de aditivi alimentari. Astfel, la

produsul din România, a fost adăugat suplimentar, pe lângă

lecitina din soia, aditivul Poliglicerol (E476), acesta având rolul

de a înlocui parțial ingredientul de o calitate superioara, dar mai

costisitor, „unt de cacao”. Recomandăm evitarea consumul frecvent

al aditivului E476 sau utilizarea acestuia în alimentația copiilor.

Cele două produse, chiar dacă aduc același aport caloric,

530kCal/100g, prezintă mici diferențe în ceea ce privește

conținutul de nutrienți. Constatăm astfel că, deși conținutul de

grăsimi este mai mic în cazul produsului găsit pe piața din

România, respectiv 29g/100g, comparativ cu 29.5g/100g ce se regăsesc

în produsul din Spania, acesta ascunde în fapt o cantitate mai mare

de grăsimi saturate, respectiv 18g/100g, comparativ cu 17.5g/100g.

Făcând diferenta, reiese un conținut diminuat al grasimilor bune

din produsul comercializat în România, respectiv 11g/100g, față de

produsul echivalent din Spania (12g/100g).

Diferențe pot fi sesizate și în ceea ce privește conținutul de

glucide (mai mare la produsul comercializat în România), de proteine

(mai mic la produsul comercializat în România) și sare (mai mic la

produsul comercializat în România).