FOTO Mii de credincioși au participat la slujba de hirotonie a noului Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor de la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava


Intră acum și în grupul de

Mii de credincioși au participat duminică, la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, la slujba de hirotonie întru arhiereu a noului Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Damaschin Luchian. Noul episcop poartă titulatura de „Dorneanul”.

Slujba religioasă a fost oficiată în interiorul Mănăstirii de către un sobor de ierarhi, sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Credincioșii care au luat parte la Sfânta Liturghie au urmărit ce se întâmplă în biserică pe un ecran amplasat în curtea Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava.

Astfel, de la ora 7:00, a fost oficiată în Catedrala Arhiepiscopală slujba Utreniei, în cadrul căreia Episcopul Vicar ales al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a citit înaintea ierarhilor prezenți mărturisirea de credință, după care a semnat actul oficial prin care își asumă mărturisirea și slujirea.

Ulterior, Sfânta Liturghie a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan. Alături de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei au slujit Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale; Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului; Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor; Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului; Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei; Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei; Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord; Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor; preoți și diaconi.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a dat citire Actului Patriarhal, prin care noul episcop este recunoscut ca Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cu titulatura de „Dorneanul”.

Totodată, la finalul Sfintei Liturghii, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Damaschin Luchian a fost hirotonit episcop după rânduiala liturgică, fiindu-i înmânate mantia și cârja episcopală și așezat în tronul de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Amintim că în ședința din 4 iulie a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc alegerea Episcopului-vicar pentru Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Astfel, Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Damaschin Luchian, de la Mănăstirea Sihăstria Putnei, ca Episcop-vicar pentru Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, cu 39 de voturi din 45 de voturi valid exprimate.

(Mihaela Tcaciuc)


Intră acum și în grupul de