Festivalul Naţional “Ion Dolănescu”, la a IV-a ediție, în perioada 6-10 septembrie


Intră acum și în grupul de

Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa şi Primăria Municipiului Târgovişte, în parteneriat cu Fundaţia Culturală “Ion Dolănescu” şi Primăria comunei Perşinari organizează, în perioada 6 – 10 septembrie 2017, cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Naţional “Ion Dolănescu”.

Concursul este deschis artiştilor amatori, solişti vocali din ţară şi din străinătate, interpreţi ai cântecului popular românesc cu vârsta cuprinsă între 16 şi 30 de ani. Conform Regulamentului, nu se admite participarea aceluiaşi interpret la mai mult de trei ediţii ale Festivalului. De asemenea, concurenţii care au câştigat Marele Premiu nu mai au dreptul să participe în concurs, în schimb, câştigătorii celorlalte premii se mai pot înscrie, cu condiţia să nu fi participat mai mult de două ediţii.

Fişele de înscriere în concurs, disponibile pe pagina web a Centrului Județean de Cultură Dâmbovița: http://www.cjcd.ro/, vor fi trimise prin e-mail la adresa: [email protected] sau prin fax, la numărul 0245/613112, până la data de 25 august 2017 şi vor fi însoţite de partiturile pieselor ce urmează a fi interpretate de către concurenţi. Atenţie: fişele incomplete duc la excluderea concurenţilor de la preselecţie!

Tinerii vor interpreta două piese muzicale, una fără acompaniament (doină sau baladă) şi una cu acompaniament orchestral, unul dintre cântece fiind din repertoriul lui Ion Dolănescu. Acompaniamentul orchestral este asigurat de Orchestra Populară „Chindia”. Este permis acompaniamentul cu taraf din afara Festivalului, în condiţiile în care se consideră că acest lucru facilitează punerea în valoare a elementului tradiţional zonal. Acest lucru va fi comunicat prin fişa de înscriere, specificându-se tipul de acompaniament propus (formulă tradiţională).

Preselecţia concurenţilor va avea loc la 06 septembrie 2017, orele 10:00, la sediul Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa din Târgovişte, concursul desfăşurându-se într-o singură etapă, în prima zi de Festival (6 septembrie 2017), la Târgovişte, iar câştigătorii vor evolua în Gala laureaţilor, la 7 septembrie 2017.

Juriul, alcătuit din personalităţi de seamă din domeniul cercetării şi interpretării folclorului românesc (etnomuzicologi, folclorişti, interpreţi celebri, redactori muzicali, profesori, dirijori), precum şi din reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Dâmboviţa, va acorda următoarele premii: Marele Premiu – Trofeul “Ion Dolănescu”, premiul I, premiul II şi premiul III.

Informaţii suplimentare, Regulamentul Festivalului cât şi fișa de înscriere în concurs se pot obţine accesând site-ul Centrului Județean de Cultură Dâmbovița la adresa: http://www.cjcd.ro/.

De asemenea, la 10 septembrie 2017, în localitatea natală a marelui artist – Perşinari – se va desfăşura un concert in memoriam Ion Dolănescu, prilej cu care, în prezenţa unor personalităţi politice, dar şi a unor reprezentanţi de seamă ai lumii artistice, va fi dezvelit un bust comemorativ al interpretului care a dus cu bucurie cântecul prin orice colţ de lume, artist iubitor de neam care a purtat cu mândrie tricolorul la brâu şi a sărutat cu dor, la întoarcerea în ţară, pământul românesc.

Evenimentul cultural este finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Director Festival,
Ionuţ Dolănescu
Preşedintele Fundaţiei Culturale “Ion Dolănescu”


Intră acum și în grupul de