Stejarul Multisecular din Cajvana, în concursul “European Tree of the Year”


Intră acum și în grupul de

Dragi prieteni ai naturii, în intervalul 1-28 februarie 2018, venim cu rugămintea de a ne sprijini în Campania de votare a Stejarului multisecular din Cajvana, accesând site-ul www.treeoftheyear.org/ETY-2018/Stromy/Dub-z-Cajvany.aspx . Cu ajutorul dvs. și al cunoscuților dvs., Stejarul din Cajvana poate deveni Arborele European al Anului 2018.

Regulamentul concursului prevede ca fiecare participant la vot să voteze câte doi arbori. Pe site-ul concursului, sunt prezentate imagini și detalii asupra fiecărui arbore înscris în competiția europeană.

Deoarece unul din criteriile după care s-au nominalizat arborii înscriși în concurs a fost povestea frapantă a lor, vă rugăm să ne acordați votul dacă legenda vă va captiva.

Stejarul Multisecular din Cajvana a fost declarat monument al naturii de către Academia Română. Are o istorie veche transmisă din generație în generație, de sute de ani (peste 700).

Se spune că prin anul 1476, însuși voievodul Ștefan cel Mare, însoțit de câțiva oșteni, s-ar fi oprit să odihnească la umbra falnicului arbore. Aici au fost serviți cu un caș uriaș făcut în vană. De aici denumirea localității Cașvana (Caș+vană), acum Cajvana.

O altă legendă spune că ar fi fost mai bătrân, că ar data din timpul marii invazii tătare (1241). Atunci ar fi murit în luptă toți oamenii din acest loc, fiind îngropați într-o groapă comună, în locul unde a fost plantat acest stejar.

Concursul este organizat la nivel national de Centrul de Analize Regionale în Turism, Mediu și Dezvoltare Durabilă( CARTEDD), Facultatea de Geografie din cadrul Universității din București.

Vă mulțumim pentru sprijin și vă rugăm să distribuiti acest mesaj cunoștințelor dvs.!

Prof. înv.primar SESERMAN LIDIA-LOREDANA

Responsabilă cu promovarea imaginii

Liceului Tehnologic “Ștefan cel Mare” Cajvana


Intră acum și în grupul de