Campania „19 zile de activism împotriva violenței”, la Centrul Școlar „Sf. Andrei” din Gura Humorului


Intră acum și în grupul de

În cadrul ”Campaniei 19 Zile de activism împotriva violenței asupra copiilor și tinerilor” organizată de FICE România, la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Sf. Andrei Gura Humorului s-au derulat mai multe activități care au antrenat un număr mare de elevi și cadre didactice.

Elevi, părinți și profesori au dezbătut fenomenul violenței împreună cu reprezentanți ai Poliției locale, ai Detașamentului de Jandarmi Gura Humorului și ai Poliției orașului. Activitățile desfășurate au fost diverse și au antrenat toate clasele din școală.

Acțiunile au debutat prin mediatizarea Campaniei în toate clasele din școală și lansarea invitației de a pregăti lucrări cu mesaje antiviolență în vederea organizării Expoziției – „100 Mesaje împotriva violenței” cât și pentru afișare pe panoul clasei. La orele de dirigenție 10 minute s-au discutat eventualele acte de violență de la clasă, s-au dezbătut propuneri de îmbunătățire a comportamentului și a vocabularului și s-au completat online chestionare privind fenomenul violenței.

Astfel a avut loc un Flashmob cu mesaje antioviență la care a participat alături de elevi Zâna antiviolență și două mascote ale Campaniei. Elevii au dansat și au ținut în mâini pancarde realizate de ei cu mesaje privind combaterea tuturor formelor de violență din școală. Activitatea a avut deviza “Energie prin sport și dans!” oferind astfel o alternativă plăcută de petrecere a timpului liber.

„Marșul împotriva violenței” a reunit 30 de elevi de la clasele V- VIII și profesională care s-au deplasat la Poliția locală unde au vizitat sistemul de monitorizare video al orașului și unde un agent de poliție le-a explicat cum este supravegheată fiecare zonă, fapt ce contribuie la scăderea infracționalității și a actelor de violență cât și la identificarea facilă a persoanelor delicvente. Elevii au avut pancarde cu mesaje pentru toleranță, respect și stopare a violenței, iar Zâna antiviolență a împărțit trecătorilor carduri cu mesaje antiviolență.

La activitatea „Violența în familie”  au participat părinți de la aproape toate clasele din școală. Părinților li s-au prezentat tipurile de violență și un film cu violența în familie. S-au discutat situații concrete ale actelor de violență din viața copiilor lor și s-au propus soluții în vederea combaterii acestui fenomen.

Activitatea „Aleg să mă implic!- Stop bullying!”- a reunit elevi de la clasele V-VIII la o întâlnire cu Poliția orașului Gura Humorului unde au discutat despre fenomenul bullyingului atât în școală cât și în afara școlii.

Seria întâlnirilor cu reprezentanții legii a continuat cu activitatea „Delicvența juvenilă” din cadrul Proiectului educativ „Factori de risc în dezvoltarea mea”  activitate realizată în colaborare cu partenerii de la Detașamentul de Jandarmi Gura Humorului împreună cu care elevi de la clasele V-VIII și școală profesională au dezbătut fenomenul delicvenței juvenile.

Activitatea „Violența încotro?” din cadrul Proiectului educativ „Adolescență fără violență” s-a adresat unui grup de elevi de la clasele de profesională și a cuprins prezentări și dezbateri pe tema violenței la vârsta adolescenței.

În data de 16 noiembrie cu ocazia Zilei  Internaționale a Toleranței sub titlul „Copil ca tine sunt și eu…”, instructorii de educație de la CSEI „Sf. Andrei” au desfășurat o activitate de socializare cu copiii cu tulburari din spectrul autist pentru a spori șansele de integrare a acestora. Ei s-au plimbat prin oraș, s-au desfătat cu dulciuri la cofetarie și s-au jucat în parc.

De asemenea, tot cu ocazia Zilei Internaționale a Toleranței la CSEI Sf. Andrei s-a organizat expoziția “Mesajul meu antiviolență!”. Lucrările elevilor transmit într-o viziune artistică, dorința de a conviețui într-o lume lipsită de violență cu toleranță și respect față de semeni!

Acțiunile au fost mediatizate pe contul de Facebook al școlii.

Aceste activități au fost propuse elevilor și părinților de către: director prof. Ciocoiu M., director adj. Poclitaru C., consilier educativ prof. Istrate I., prof. Sabin R., prof. Mihăilă D., prof. Leșinschi O., prof. Chichifoi M., prof. Culidiuc M., prof. Simeria M., prof. Țilică L., prof. Dabija D., prof. Ruscan E., prof. Rusu P., prof. Solcan M., maistru instr. Buburuzan C., prof. Țenovici P., instructor de educație Horvat E., Coca M., Donisan C., Veliș N. și au fost realizate cu succes împreună cu întreg colectivul didactic al școlii.

consilier educativ prof. Istrate Isabella

 


Intră acum și în grupul de