20 de ani de E.ON: De la un conglomerat la coloana vertebrală a tranziției energetice în Europa


Intră acum și în grupul de

Grupul E.ON împlinește anul acesta 20 de ani. Constituită în iunie 2000 din fuziunea celor două mari conglomerate, VEBA și VIAG, E.ON este acum una dintre cele mai mari companii private de energie din lume, cu un focus clar pe conturarea lumii energetice durabile de mâine.

În urma schimbărilor fundamentale din industria energetică din ultimele decenii și a achiziționării cu succes a innogy, E.ON se concentrează acum în totalitate pe infrastructura de rețea și soluțiile pentru clienți. Cu peste 1,5 milioane de kilometri de rețea, E.ON este cel mai mare operator de rețea de distribuție din Europa și a devenit decisiv pentru revoluția energiei verzi de pe continent. După achiziția innogy, care a fost finalizată în iunie 2020, Grupul are acum aproximativ 75.000 de angajați în 15 țări.

Johannes Teyssen, CEO al E.ON, a declarat: „În ultimii 20 de ani, nu doar piața energiei în ansamblu s-a schimbat dramatic. Și compania noastră s-a reinventat din nou și din nou. Pentru E.ON, această aniversare marchează finalizarea restructurării corporative fundamentale și, în același timp, începutul unei noi ere. Furnizarea de energie va fi fără CO2, iar poziția noastră în infrastructura de rețea și soluțiile oferite – împreună cu cei 50 de milioane de clienți – ne face un jucător activ în combaterea schimbărilor climatice.”

Acum 20 de ani, când E.ON a fost fondată, poziția actuală a companiei nu era încă previzibilă. În acel moment, focusul era clar pe generarea de energie convențională. Consolidarea și expansiunea simultană în industria energetică au fost inițial urmate de profituri de miliarde.

Dar vremurile s-au schimbat și au adus modificări semnificative la E.ON: creșterea puternică a surselor regenerabile de energie, sfârșitul energiei nucleare după Fukushima și pierderile din activitatea centralelor electrice convenționale au dus la scăderea producției de cărbune și gaze și a operațiunilor comerciale în Uniper în 2016.

Doar doi ani mai târziu, E.ON a surprins economia germană cu preluarea anunțată a celui mai mare concurent de la acea vreme, RWE filiala innogy, ca parte a unei reorganizări de anvergură a activităților dintre RWE și E.ON. În cursul tranzacției, una dintre cele mai mari de acest fel din istoria postbelică germană, E.ON și-a transferat generarea de energie regenerabilă către RWE și de atunci s-a concentrat pe doi piloni principali ai schimbării energiei: rețelele energetice și soluțiile pentru clienți. În calitate de cel mai mare operator de rețea de distribuție din Europa, E.ON conduce acum transformarea ecologică în sectorul energetic. Produsele sale și soluțiile pentru clienți aduc o contribuție importantă la electrificarea ecologică a vieții, mobilității și muncii.

În cartea „Changing Energy – wie sich der E.ON-Konzern neu erfindet“, care este publicată pentru a marca aniversarea, o echipă de autori condusă de jurnalistul economic Hans-Willy Bein oferă o perspectivă exclusivistă din culisele acestui extraordinar capitol din istoria industrială germană. În calitate de fost corespondent din Düsseldorf pentru Süddeutsche Zeitung și jurnalist independent, Bein a însoțit E.ON de la înființarea sa până în prezent. Prin urmare, publicația nu este o cronică clasică sau o teză istorico-științifică, ci un depozit de amintiri modelate de observatori contemporani și o prezentare esențială a dezvoltării Grupului E.ON. Într-un mod antrenant și interesant, clarifică transformarea E.ON de la un operator de centrală electrică pură la unul dintre liderii revoluției energiei verzi din Europa, care reprezintă un prototip pentru transformarea lumii energetice.

„Sunt foarte mulțumit de acest cadou special de ziua de naștere pentru compania noastră”, a declarat Johannes Teyssen. „Această carte conține o mulțime de informații generale și informații personale despre deciziile care au modelat E.ON în ultimii 20 de ani. Arată cu cât de mult entuziasm și angajament mulți dintre semenii și prietenii noștri au însoțit E.ON”.


Intră acum și în grupul de