Myra, prima aplicație mobilă de educație pentru sănătate sexuală în limba română, este acum disponibilă gratuit pe App Store și Google Play


Intră acum și în grupul de

SECS – Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală lansează Myra, prima aplicație mobilă de educație pentru sănătate sexuală în limba română. Aplicația oferă utilizatorilor informații despre relații, contracepție, sexualitate, sarcină, fertilitate și infecții cu transmitere sexuală. Myra este o aplicație „all in one”, utilă tuturor utilizatorilor de peste 15 ani, atât pentru tineri, cât și pentru persoanele adulte, și poate fi descărcată gratuit pe telefonul mobil, din App Store, Google Play și AppGalery.

Myra este un ghid virtual util tinerilor pentru o dezvoltare sănătoasă. Cu ajutorul aplicației, tinerii pot lua decizii bine informate, pot adopta comportamente sănătoase și își pot menține sănătatea sexuală. Myra vine în sprijinul tinerilor cu o gamă completă de teme și instrumente de educație sexuală, fiind concepută pentru a combate concepțiile greșite, informațiile incorecte sau alte probleme legate de sănătatea sexuală. Aplicația include rubrici dedicate, precum „Despre relațiile mele și starea de bine”, „(Cred că) sunt însărcinată”, „Corpul, igiena și sexul” etc., un calendar al fertilității, precum și o secțiune cu contacte utile.

„Educația și informarea corectă îi ajută pe tineri să se dezvolte sănătos și să ia decizii corecte, bazate pe studii și statistici reale, realizate de oameni competenți din domeniu. Lansăm aplicația Myra pentru că educația pentru sănătate sexuală este esențială într-o societate informată și sănătoasă”, a declarat Carmen Suraianu, directoarea executivă a SECS, care a coordonat întreg efortul de mai bine de un an de zile, ce a făcut ca aplicația Myra să devină disponibilă și publicului din România.

Absența educației sexuale cauzează o serie de probleme de sănătate sexuală, inclusiv boli cu transmitere sexuală sau sarcini nedorite. În contextul actual, majoritatea elevilor din România nu au acces la educație sexuală în școli și licee, numărul cabinetelor de planificare familială este în scădere, iar accesul la mijloace de contracepție gratuite este limitat. Perpetuarea acestei situații creează drame individuale și statistici alarmante. Aproape un sfert dintre mamele minore din Uniunea Europeană sunt din România, rata avorturilor din țara noastră este una dintre cele mai mari din Europa, iar mortalitatea maternă este dublă în comparație cu media Uniunii Europene.

Aplicația Myra este dezvoltată de Federația Internațională de Planificare Familială în parteneriat cu SECS România, BFPA Bulgaria și SRH Serbia, printr-un grant finanțat de MSD prin Programul MSD pentru Mame. Varianta în limba română a aplicației Myra a fost realizată de SECS, cea mai longevivă organizație din România care promovează dreptul la sănătate sexuală și reproductivă încă din 1990.


Intră acum și în grupul de