Deputatul PNL Ioan Bălan, în Parlament, prezintă necesitatea reformei administrative și a descentralizării financiare care să conducă la modernizarea comunităților locale


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele regional al PNL, deputatul de Suceava Ioan Balan, a susținut în Parlament o declarați politică în care a prezentat principalele efecte ale reformei administrative care trebuie să fie înfăptuită cât mai repede.

„În următorii patru ani, România va traversa o perioadă de stabilitate politică, generată de sincronizarea ciclurilor electorale și de faptul că țara noastră nu va mai sta, ca în anii trecuți, sub presiune electorală. Avem, așadar, oportunitatea de a demara ample reforme naționale, amânate de foarte mulți ani, atât la nivelul marilor sisteme publice – educația și sănătatea – dar și la nivelul administrației publice locale”, a spus Ioan Bălan.

El a recunoscut că în ultimele trei decenii administrația publică locală s-a modernizat substanțial, însă nu în ritmul pe care ni l-am dorit cu toții.

„Este incontestabil faptul că procesele administrative la nivel local sunt astăzi mult superioare celor pe care le aveam în anii 90, că aleșii locali sunt mult mai conectați la nevoile comunității, că transparența proceselor decizionale a crescut și că standardul de viață al oamenilor a cunoscut salturi calitative importante. Cu toate acestea, unele reforme esențiale ale administrației publice locale au fost tergiversate, amânate sau compromise, tocmai pentru faptul că centralizarea puterii financiare a generat avantaje politice diverselor guverne”, a declarat parlamentarul sucevean.

Ioan Balan a subliniat că descentralizarea decizională, principiu esențial al performanței administrative, nu poate să fie împlinită fără o descentralizare financiară efectivă pentru că decizie fără finanțare nu există.

„Cred că se impune ca în perioada imediat următoare, atât Parlamentul cât și Guvernul, să demareze un amplu proces de evaluare a modalităților de descentralizarea financiară reală a unităților administrativ-teritoriale. Acest proces ar trebui să conducă la adoptarea unui cod al finanțelor publice locale modern, care să asigure atât consiliilor județene, cât și primăriilor, resursele financiare necesare pentru finanțarea cheltuielilor curente pentru funcționarea localităților, pentru finanțarea educației și serviciilor de sănătate și pentru promovarea unor proiecte majore de investiții”, a adăugat deputatul liberal.

Potrivit acestuia, modernizarea finanțării administrației publice locale ar permite Guvernului României să sprijine financiar acele județe sau primării care nu dispun de resurse financiare proprii, tocmai pentru faptul că în ultimele trei decenii au fost ocolite de investițiile publice și private.

„Zone importante din Moldova vor avea nevoie în următorii ani de o susținere financiară extrem de puternică, scopul fiind acela al dezvoltării armonioase a întregii țări, nu numai a unei părți din aceasta. Cetățenii sunt egali în fața legii, iar statul are obligația de a furniza o viață decentă tuturor”, consideră Ioan Bălan.

De asemenea, el apreciază că un alt aspect pe care ar trebui să îl vizeze reforma administrativă trebuie să privească sprijinirea formării continue a funcționarilor din administrațiile locale pentru că procesele administrative se schimbă frecvent, iar funcționarii au nevoie să fie sprijiniți.

Deputatul PNL mai susține că trebuie adăugat eforturilor investiționale și un aspect suplimentar, respectiv monitorizarea permanentă a calității proiectelor de investiții.

„Știm cu toții că nu-i suficient să facem investiții, dacă nu ne asigurăm că acestea sunt de calitate, trainice și conduc la creșterea calității vieții oamenilor. Dacă în următorii ani vom reuși să aducem acest spor de modernizare în administrația publică locală, cred cu putere că România va începe să arate tot mai mult ca statele dezvoltate din Uniunea Europeană”, a conchis Ioan Bălan.


Intră acum și în grupul de