A treia editie a Festivalului folcloric „Din stejar, stejar rasare!” de la Cajvana, un real succes


Intră acum și în grupul de

Sărbătorirea Zilelor oraşului Cajvana a prilejuit, duminică, 13 iulie a.c. , desfăşurarea  celei de a treia ediţii a festivalului folcloric  „Din stejar, stejar răsare !”.

“Fiecare dintre noi este legat puternic cu firi nevăzute, dar simţite de vatra natală, de locurile, de oamenii, limbă, obiceiurile de acasă pe care le poartă în inimi ca un tezaur scump pe toate drumurile vieţii. Începând cu obiceiurile prilejuite de fiecare eveniment din viaţa poporului, continuând cu frumoasele costume pe care le îmbracă în aceste împrejurări şi terminând cu cântecele şi strigăturile nelipsite de la aceste datini, izvorul lor este nesecat pentru cel ce vrea să le cunoască şi să le adune în mănunchi. Arta populară, strigăturile, datinile, muzica şi dansul popular, toate îşi dau mâna în cartea cea fără de margini a vieţii şi a sufletului românesc, păstrând şi transmiţând din generaţie în generaţie, firul neîntrerupt al istoriei.

festival cajvana

Acest lucru şi-l propune şi festivalul “Din stejar, stejar răsare !”. Acest moment de promovare a artei interpretative tradiţionale s-a dovedit a capta interesul tinerilor care iubesc folclorul românesc şi-l duc mai departe prin strădania lor artistic”, a declarat în cuvântul de deschidere,  directorul adjunct al Liceului Tehnologic Cajvana, Ciotu Iulian.

În deschiderea programului, Fanfara „Crai Bucovinean” din Todireşti a prezentat un repertoriu bine ales. Au urmat apoi membrii Ansamblului “Muguri de stejar”, având ca instructor pe înv. Rahila Mârza, care au încântat publicul prezent cu dansurile: Hora Fetelor, Stejărelul, Ileana, Polobocul, Frunza nucului şi Ruseasca, iar eleva Rezuş Iustina, solista ansamblului, a interpretat câteva melodii populare.

festival cajvana (1)

Formaţie foarte tânără, atât ca vârstă a membrilor acesteia, cât şi ca existenţă, mica Orchestră a Şcolii din Botoşana a evoluat cu perle ale folclorului bucovinean precum: Ciobănaşul, Hora mare, Bătrâneasca, Bălăceana. Coordonatorul artistic al orchestrei este profesorul Adrian Şerban, iar manager- prof. Floarea Leşan.

Doamna profesor pentru învăţământ primar, Domnica Boca de la G.P. N. Cajvana a coordonat  „Dansul Ţiganilor”, care a fost aplaudat de publicul spectator. Surorile Seserman Diana Anastasia şi Teodora Camelia au trezit emoţii cu melodia „Amintire Cerne”.

Înfiinţat în acest an, ansamblul „Simion Florea Marian” al Căminului Cultural din Ilişeşti, a prezentat o suită de dansuri din Bucovina. Ansamblul are ca instructor pe Costel Lazurcă. Au mai urcat pe scenă ansamblul „Ţânţăroiul” din Iaslovăţ, instructor profesor Cotoară Nicolae, „Bilcuţa” din Bilca, „Speranţa Cetăţii” din Siret, „Ţânţăroiul” din Iaslovăţ, „Rapsodia Leşului” din Bistriţa, „Tudoreanca” din localitatea Tudora, judeţul Botoşani, Formaţia de dansuri tradiţionale din localitatea Mirosloveşti din judeţul Iaşi, „ Ansamblul din Poieni Solca şi Ansamblul „Plaiurile Soloneţului” din Soloneţ.

festival cajvana (2)

Ansamblul “Bucovina” al Şcolii Populare de Artă “Ion Irimescu ” Suceava, patronată de Consiliul Judeţean Suceava, a prezentat un deosebit program  muzical-coregrafic intitulat “Am venit cu drag la voi” . Membrii ansamblului au prezentat o suită de dans de Oaş şi dansuri din Bucovina. S-au remarcat soliştii vocali Andrei Iftimie, Diana Alexa, Alexandru Sahlean, Dănuţ Onoiu. De o aplauzele publicului s-a bucurat îndeosebi, interpreta de muzică populară Laura Haidău, care este şi instructor al ansamblului “Bucovina”. Directorul coordonator al Şcolii Populare de Artă “Ion Irimescu” din Suceava, Ion Băiţan, a fost prezent la eveniment.

Înfiinţat în anul 1968, participant la diferite turnee naţionale şi internaţionale, Ansamblul „Stânjenelul” din Stroieşti a venit însoţit de binecunoscuta solistă vocală, prezentatoare a emisiunilor folclorice, Nicoleta Cojocaru Sarafim, care a fost acompaniată instrumental de Radu Sarafim.

festival cajvana (6)

Pe scena amenajată în aer liber, în apropierea Căminului Cultural din Cajvana, au mai fost aplaudaţi îndelung soliştii de muzică populară Andreea Chisăliţă, Alexandru Brădăţan, Alexandru Sahlean, Doina şi Ciprian Pietroaie, precum şi alţi invitaţi speciali.

Seara, publicul numeros a fost impresionat de programele Ansamblului “Stejărelul” din Cajvana, instructor profesor Ciotu Iulian, al Ansamblului “Kozacioc”, instructor profesor Petrică Şoiman şi remarcabila prestanţă a Ansamblului “ARCANUL USV” coordonat de domnul director Sorin Pohoaţă. Membrii ansamblurilor specificate au încântat publicul, alternând şi îmbinând cu măiestrie, suitele de dansuri prezentate, făcându-se  simţită din nou activitatea d-lui Ioan  Ilie Nemţoi, coregraful formaţiei de dansuri a Ansamblului Studenţesc ARCANUL-USV şi prezenţa domnului Călin Brăteanu, directorul artistic, care coordonează elaborarea și implementarea strategiilor artistice și repertoriului acestor ansambluri. Acesta a încântat pe cei prezenţi cu câteva melodii populare. Încheierea spectacolului focloric a fost făcută, în aplauzele tuturor, de interpreta Manuela Pohoaţă, care a îndemnat pe cei prezenţi să se prindă în horă, pe ritmul „Horei Plopanarilor”.

festival cajvana (9)

La sfârșitul programului prezentat, fiecare colectiv şi participant au primit  diplome, flori, și un trofeu semnificativ cu “Stejarul Multisecular”, simbolul Cajvanei, lucrat cu măiestrie de domnul profesor  Traian Seserman.

La eveniment au fost prezenţi deputatul Gavril Mârza, preşedintele CJ Suceava Cătălin Nechifor, lprefectul Florin Sinescu, şi directorul Colegiului de Informatică, Suceava, Virginel Iordache.

Vedeta serii, Lora, a susţinut un concert spectaculos. Toţi tinerii prezenţi, fani ai săi,  i-au cântat melodiile fermecaţi, atât de prezenţa de scenă cât şi de vocea starului.

Privirile tuturor s-au bucurat de un impresionant foc de artificii de 10 minute.

festival cajvana (12)

“Chiar dacă este criză, tradiţia trebuie păstrată şi ajutat şi de câtiva sponsori am reuşit să marcăm şi în acest an această mare sărbătoare. Sper din inimă că această traditie se va păstra si tinerii vor şti să preţuiască locurile acestea încărcate de istorie si frumos”, a precizat în încheiere, Gheorghe Tomăscu, primarul oraşului Cajvana.

Evenimentul a fost organizat de Primăria oraşului Cajvana şi Consiliul Local Cajvana, în parteneriat cu  Liceul Tehnologic Cajvana, coordonat de domnul director Robu Nicolae.

Adaptându-se rigorilor general valabile, pe lângă spectacolele de muzică populară, vizitatorii festivalului au avut ocazia să descopere și munca artiștilor populari, care au întins tarabe cu obiecte de artizanat, opinci confecționate manual sau costume populare. Desigur, printre tradiții și obiceiuri vechi de sute de ani, au reușit să-și facă loc și comercianții de jucării chinezești și deja tradiționala combinație de mici și bere.


Intră acum și în grupul de