Sarbatoarea Roadelor de la Solonetu Nou a incheiat „Zilele Culturii Polone”


Intră acum și în grupul de

Sărbătoarea Roadelor (Dozynki), manifestare devenită deja una de tradiție, a adunat, sâmbătă, la Solonețu nou, câteva sute de oameni. Indiferent că erau etnici polonezi, ucraineni, germani sau români, cu toţii au avut parte de o zi frumoasă, în care momentele solemne de la Liturghia oficiată la Biserica din Soloneţu Nou s-au îmbinat armonios cu prezentarea roadelor din acest an şi a unor mâncăruri tradiţionale poloneze. La toate acestea s-a adăugat, la final, un spectacol folcloric deosebit susţinut pe scena din curtea sediului Dom Polski din localitate.

Liturghia de sâmbătă de la Soloneţu Nou a fost una aparte, aceasta a coincis cu numirea unui noului preot paroh, Stanislav Cucharec, în locul preotului Marius Bucevski. Decretul de numire semnat de PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, a fost citit în biserică în faţa credincioşilor veniţi să asiste la slujbă, cu aceeaşi ocazie fiind făcută şi o prezentare a noului preot paroh.

Manifestarea de sâmbătă de la Soloneţu Nou a debutat cu Sfânta Liturghie

Stanislav Cucharec are 41 de ani şi este originar din Mănăstirea Humorului, fiind hirotonosit preot în iunie 1997. Noul preot paroh din Soloneţu Nou şi-a început activitatea în judeţul Neamţ, apoi a activat timp de 10 ani în Republica Moldova, iar apoi şi-a continuat studiile în Polonia. Este doctorand al Universităţii Pontificale din Cracovia, iar în perioada studiilor a slujit şi în Basilica Mariană, tot din Cracovia.

Stanislav Cucharec, noul preot paroh din Soloneţu Nou

După oficierea liturghiei, preoţii, invitaţii şi toţi credincioşii s-au mutat în noua clădire Dom Polski, o construcţie cochetă şi extrem de frumoasă finalizată recent cu sprijin financiar exclusiv din Polonia.

În noua clădire fiecare comunitate de polonezi din România a amenajat câte un stand cu produse şi bucate tradiţionale. Alături de etnicii polonezi din România, anul acesta au ajuns la Soloneţu Nou şi reprezentanţi ai unor comunităţi din Polonia, cea mai importantă fiind delegaţia din oraşul montan Zakopane, venită în frunte cu viceprimarul localităţii, Mariusz Koperski.

Reprezentanţii fiecărei localităţi s-au străduit să impresioneze oficialităţile cu deliciile culinare pregătite, iar oaspeţii din Polonia s-au desprins cu greu de standurile special amenajate pentru acest eveniment.

Invitaţii şi oficialităţile au vizitat standurile cu produse culinare şi s-au arătat impresionaţi

Prezent la manifestarea din acest an a Sărbătorii Roadelor, senatorul Marek Konopka, din Comisia Polonezilor din Diaspora, s-a declarat extrem de încântat de ceea ce a văzut la Soloneţu Nou.

„Vreau să-i salut pe toţi polonezii din România şi să le mulţumesc pentru că păstrează foarte bine tradiţiile şi obiceiurile noastre, un cuvânt de mulţumire aparte fiind pentru domnul deputat Ghervazen Longher cu care am discutat intens în ultimii ani pentru realizarea diferitor proiecte materializate în România. Am vizitat toate standurile şi am gustat toate produsele, iar acestea sunt foarte bune, motiv pentru care afirm cu tărie că trebuie promovate nu doar în România, ci în toată Europa”, a mărturisit senatorul Marek Konopka.

La rândul său, primarul din Zakopane a spus că toţi muntenii din zona de unde vine ştiu ce este şi ce reprezintă Suceava, Bucovina şi Uniunea Polonezilor din România şi apreciază în mod deosebit activităţile care se derulează aici.

Printre oficialităţile prezente la cea de-a 16 ediţiei a Sărbătorii Roadelor s-a numărat şi Jan Bury, consilierul personal al preşedintelui regiunii Podkarpacia, dar şi secretarul Ambasadei Poloniei la Bucureşti, Arthur Tarasiewcz, fiecare dintre ei având doar cuvinte de laudă la adresa modului în care etnicii polonezi din România înţeleg să fie uniţi şi să-şi conserve atât de bine valorile transmise din generaţie în generaţie.

Partea română a fost reprezentată de Elena Boloca, primarul comunei Cacica, aceasta ţinând să sublinieze colaborarea foarte bună pe care o are cu etnicii polonezi şi cu conducerea Uniunii Polonezilor din România, relaţie consolidată de-a lungul mai multor ani.

Muzica şi dansurile tradţionale au încheiat manifestarea de sâmbătă

Sărbătoarea Roadelor din acest an s-a încheiat într-o atmosferă de bucurie şi veselie, cu muzică şi dans asigurate de formaţii cunoscute în zonă, din partea tuturor comunităților.


Intră acum și în grupul de