Festivalul-Concurs National al Fanfarelor Taranesti, editia a VIII-a, la Calafindesti


Intră acum și în grupul de

Cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului-Concurs Naţional al Fanfarelor Ţărăneşti va avea loc în data de 26 octombrie 2014, la Calafindeşti. Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural “Bucovina”,  Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Primăria și Consiliul Local Calafindești.

„Fanfara ţărănească are un repertoriu axat pe muzica populară şi a apărut din nevoia de amplificare sonoră, înlocuind treptat taraful sătesc compus din instrumente muzicale cu coarde.

_IGP2887 p

Aceste formaţii instrumentale însoţesc principalele evenimente de sărbătoare ale obştii săteşti: hora satului (jocul sau strânsura), nuntă, hram, bâlci şi, uneori, la înmormântări.

Fanfara ţărănească se deosebeşte de fanfara militară sau orăşenească prin repertoriu, stil de interpretare şi număr de instrumentişti”, a explicat Maria Cristina Gălăţeanu, secretar PR în cadrul Centrului Cultural „Bucovina”.

Ea a declarat că festivalul – concurs îşi propune promovarea acestor formaţii instrumentale şi a repertoriului specific.

„În concurs pot participa fanfare ţărăneşti (formate din minim 7 persoane) din judeţul Suceava, precum şi din alte judeţe ale ţării. Colectivele artistice vor fi îmbrăcate în costume populare specifice vetrei folclorice pe care o reprezintă.

Timpul alocat fiecărei fanfare este de 15 minute, timp în care va prezenta 3 (trei) melodii cu tempouri diferite din vatra folclorică de unde vin.

În aprecierea concurenţilor, juriul va ţine cont de: repertoriu, interpretare, ţinuta scenică, componenţa instrumentală.

Punctajul fiecărei formaţii instrumentale se obţine prin media aritmetică, fără rotunjiri, a punctajelor acordate de fiecare membru al juriului.

Ierarhizarea concurenţilor se stabileşte în ordinea descrescătoare a mediilor obţinute în concurs”, a arătat Maria Cristina Gălăţeanu.

Ea a mai precizat că premiile sunt acordate de către Consiliul Judeţean Suceava prin Centrul Cultural “Bucovina”.

Juriul are dreptul de a redistribui premiile.

Confirmarea prezenţei la concurs se va face până la data de 20 octombrie 2014.

Pentru relaţii suplimentare vă puteţi adresa la Centrul Cultural “Bucovina” – tel./fax 0230/530126.


Intră acum și în grupul de