Intalnire emotionanta a etnicilor polonezi din municipiul Suceava, de Ziua Poloniei


Intră acum și în grupul de

11 noiembrie, ziua în care Polonia a renăscut pe harta Europei după ce teritoriile ei s-au aflat sub ocupaţie autriască, prusacă şi rusească, a fost marcată şi la Suceava.

Uniunea Polonezilor din România a ţinut să aducă în memorie această zi istorică printr-o întâlnire la care au participat majoritatea etnicilor polonezi din municipiul Suceava.

longher la ziua poloniei

Chiar de la bun început, deputatul Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, a ţinut să precizeze că va vorbi mai puţin şi va lăsa imaginile şi pe elevii de etnie poloneză să prezinte momentele care au dus la reapariţia Poloniei printre ţările europene.

Prezentarea a început cu cea de-a treia împărţire a Poloniei, în 1795, şi episoadele de revoltă faţă de puterile europene care administrau vremelnic ţara. Un accent aparte a fost cel care se referă la Primul Război Mondial, acolo unde trupele legionare poloneze au luptat cu eroism.

Au fost amintite şi luptele de la Cârlibaba, din judeţul Suceava, acolo unde în prima conflagraţie mondială şi-au pierdut viaţa mai mulţi cetăţeni de naţionalitate poloneză. Astăzi, la Cârlibaba există un monument care aminteşte de jertfa soldaţilor polonezi, o jertfă care nu a fost în zadar deoarece pe 11 noiembrie 1918 visul unui popor întreg căpăta contur.

ziua poloniei la suceava

La finalul acestei prezentări, elevii au cântat melodia patriotică „Treceţi batalioane române Carpaţii”, varianta similară fiind cântată acum aproape un secol şi de trupele poloneze.

Prezenţi la acest eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, prefectul Florin Sinescu şi consulul Ucrainei la Suceava, Vasyl Boeciko, au transmis un mesaj de felicitare etnicilor polonezi din România şi poporului polonez, fără a uita să amintească şi de problemele cu care se confruntă acum Ucraina, unele oarecum asemănătoare cu cele care au provocat suferinţă în Polonia de-a lungul istoriei.

longher, boeciko, nechifor si sinescu


Intră acum și în grupul de