Peste 200 de persoane, din tot judeţul, au participat la împărţirea oului sfinţit de la Soloneţu Nou


Intră acum și în grupul de

Împărţirea oului sfinţit, un obicei vechi de câteva sute de ani păstrat de etnicii polonezi din România cu ocazia sărbătorilor pascale, devine un eveniment care atrage tot mai multe persoane. În acest an, manifestarea s-a derulat în premieră la sediul Dom Polski din Soloneţu Nou, o clădire ridicată în ultimii ani cu bani alocaţi de statul polonez.

impartirea cu ou dom polski solonetu nou1

Peste 200 de oameni din mai multe localităţi ale judeţului, printre care Suceava, Cacica, Păltinoasa, Moara, Gura Humorului, Siret, Pleșa sau Soloneţu Nou au ţinut să participe la acest moment, unul de mare însemnătate pentru etnicii polonezi.

„Mă bucur că suntem atât de mulţi şi împreună putem să-L cinstim pe Dumnezeu şi pe Isus Cristos. Vreau să urez sărbători fericite tuturor polonezilor şi catolicilor, dar şi fraţilor ortodocşi și celor greco-catolici, care vor spune <Hristos a Înviat!> peste câteva zile”, a spus deputatul Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România.

Sfinţirea bucatelor de către preotul Stanislav Cucharec, parohul bisercii din Soloneţu Nou a fost precedată de un moment artistic oferit de membrii ansamblului Solonczanka.

impartirea cu ou dom polski solonetu nou2

Prezent la acest eveniment aparte din viaţa comunităţii polonezilor din România, preotul Iosif Păuleţ, decan al Decanatului de Bucovina al Bisericii Romano-Catolice, a transmis urările de bine din partea episcopului de Iaşi, PS Petru Gherghel, dar şi bucuria sa de a participa la astfel de manifestări de suflet.

Ceremonialul împărţirii cu oul sfinţit este o tradiţie veche de secole, pe care etnicii polonezi au adus-o când au venit pe meleagurile Bucovinei. Semnificaţia este aceea că  oamenii îşi transmit urări de bine şi îşi doresc să aibă un an cât mai rodnic şi mai liniştit.

Tradiţia spune că bucatele se sfinţesc în sâmbăta de dinaintea Paştelui, iar toată lumea posteşte până la întoarcerea de la slujba de Înviere. La întoarcerea de la biserică, după ce familia s-a reunit, persoana cea mai în vârstă sau capul familiei dă tonul la masă, nu înainte ca fiecare să guste din oul sfinţit.

impartirea cu ou dom polski solonetu nou3


Intră acum și în grupul de