Video-Foto „Balul Gospodarilor”, un eveniment de succes ce a readus la viață Sala de Festivități din Gara Burdujeni


Intră acum și în grupul de

 

balul gospodarilor (77)

Peste cinci sute de persoane au participat vineri seara, la un eveniment deosebit pentru orașul Suceava, în Sala de Festivități a Gării Burdujeni.

„Balul Gospodarilor”, inițiat de interpretul de muzică populară Călin Brăteanu și organizat de Clubul Rotary Suceava – Bucovina, a reușit să aducă la viață un spațiu cu o arhitectură aparte, în stil baroc, o sală impunătoare ca dimensiune, ce a servit iniţial ca sală de recepţie şi oficiu de vamă.

Evenimentul care a însemnat un bun prilej de a repune în lumină spațiul cu o valoare istorică și arhitecturală deosebită, a fost organizat și în parteneriat cu Asociația Culturală „Vatra Satului”, C.N. CFR S.A. Regionala Iași – Gara Burdujeni, Domeniile Lungu din Iași și TVR Iași.

„Balul Gospodarilor” a reunit vineri seara, la Suceava, interpreți, fanfare și ansambluri folclorice de rezonanță națională. Totodată, la zece ani de activitate în slujba folclorului bucovinean și la aniversarea a zece ani de la revigorarea acestei tradiții de coeziune socială, Călin Brăteanu a lansat în cadrul balului albumul personal intitulat „Neamul meu și satul meu”.

balul gospodarilor (11)

Potrivit artistului, albumul „Neamul meu și satul meu” vine în fața iubitorilor de folclor cu 17 cântece, cu acompaniament de bandă sau de hancă, formațiune muzicală de alămuri care a reprezentat o celulă de bază a activității culturale din lumea satului din nordul Moldovei, la noi subzona etnografică a Sucevei cu precădere cursul râurilor Suceava și Siret, piesele fiind preluate de la Alexandru Havriliuc.

„Este un proiect prin care asigurăm continuitate, preluăm melodia populară, am îmbrăcat-o în alte haine, păstrând particularitățile stilistice de altădată, sunetul de fanfară de altădată și încercăm să-l aducem în atenția publicului, îmbrăcându-l într-o haină a zilelor noastre”, a declarat de interpretul de muzică populară Călin Brăteanu.

De asemenea, artistul a menționat faptul că la „Balul Gospodarilor” a fost invitat ansamblul „Mugurelul”, al Facultății de Agronomie de la Iași, promoția 1980-1985, însoțit de Vasile Lungu, Domeniile Lungu fiind finanțatorii proiectului.

Cât despre alegerea locației pentru „Balul Gospodarilor”, Călin Brăteanu a spus că „este un simbol al nostru, al Sucevei”.

„Gara reprezintă și un simbol național. Un popor fără gară, fără pământ, fără moară, nu știu dacă are la ce gândi în viitor. Sper din toată inima să fie un demers la normalitate și la a ne regăsi ca și neam”, a mai precizat Călin Brăteanu.

La rândul său, Carmen Veronica Steiciuc, din partea Clubului Rotary Suceava – Bucovina, a spus că evenimentul de vineri seara a adunat peste 500 de nume importante din tradiția românească și cea bucovineană, prezența numeroasă la „Balul Gospodarilor” fiind una așteptată de organizatori.

„Indiferent cât ar costa, merită să oferim publicului sucevean un asemenea eveniment”, a conchis Carmen Veronica Steiciuc.

Pe scena amplasată la „Balul Gospodarilor” au urcat Alexandru Havriliuc,Viorel Leancă, Alexandru Pugna, Anghelina Timiș Lungu, Ana Ilca Mureșan, Andrei și Margareta Bărbos, Claudia Martinică, Constantin Bahrin, Cornelia Ciobanu, Dan Doboș, Doru Farcaș, Leonard Zamă, Panfil Roată, Nicoleta Hafiuc, Adriana Bucefschi, Silvia Zagoreanu, Lenuța Rusu, Sorin Filip, Manuela Pohoață, Ghiorghiță Rotaru, Vasilica Maruneac, Doru și Anamaria Cotos, Dana Dancilă, Marian Gogan, Laura Erhan, Andreea Chisăliță, Mihaela Cajvan, Ionuț Țanța, Dinu Croitoru, Leonard Raicu, Adrian Semeniuc, Anatol Ciobanu, Livia Adamachi, Ovidiu Aluncăriței, Cosmin Croitoru, Vasile Bădeliță, Trifan Leancă, Gelu Cuzic, Petrică Oloieru, Răzvan Mitoceanu, Bogdan Cotruț, Ionuț Chitic, Constantin Pascal, Fanfara „Trandafirul” Calafindești, Fanfara de la Stamate, Fanfara „Valea Siretului”, Mariana Honceru și grupul „Vatra”, Ansamblul „Arcanul” USV, Corala ISU Bucovina și Protopopiatul 2 Suceava, Ansamblul „Mugurelul” Iași și Ansamblul „Arcanul” Fundu Moldovei.

Evenimentul s-a bucurat de susținerea unor nume importante din mediul de afaceri local și național, precum și a altor invitați speciali și parteneri ai Clubului Rotary, ținuta obligatorie fiind costumul popular.

Clubul Rotary este o organizație a oamenilor de afaceri și a reprezentanților diferitelor profesii, care asigură servicii umanitare, promovează standarde etice înalte în toate domeniile de activitate și stimulează relațiile de bună înțelegere între membrii comunității.


Intră acum și în grupul de